20/11/08

Debat: immigració i salut

Podeu deixar les vostres reflexions i comentaris al voltant de la darrera sessió en aquesta entrada. Gràcies per la participació!

147 comentarios:

Anónimo dijo...

Felicitats per la xerrada d'ahir, tal i com les altres conferencies del curs, va ser excelent.

El debat sobre la immigració és un tema totalment d'actualitat.
En el nostre dia a dia sentim constantment comentaris al respecte, ja que malauradament, tothom ja té una opinió (més o menys) formada, sobre el tema.
I dic malauradament perqué aquesta "opinió pròpia" és molt difícil de canviar, tot i que sigui completament errònia.

Personalment estic d'acord amb els participants de la xerrada d'ahir.

Hem de fer un esforç per a canviar la situació actual, per a eliminar la discriminació que pateixen tots aquells nouvinguts. I aixó no significa tan sols tractar-los i donar l'atenció que es mereixen, sinó també conscienciar a tots aquells companys i companyes per a que deixin d'actuar de manera racista i de fer la seva feina "selectivament". El racisme i la xenofobia no són més que ignorància i por al canvi disfressades. És la nostra responsabilitat eliminar-les.

Marta
Biologia, UB
www.apuntesdelcamino.wordpress.com (article al meu blog sobre la xerrada d'ahir)

Unknown dijo...

En primer lloc m'agradaria felicitar als organitzadors, ja que un cop més ha estat una xarrada molt interessant.

Actualment la immigració és un tema de gran importància i pes en la societat. Tots som conscients dels actes racistes que existeixen i crec que hem d'actuar al respecte. Personalment considere que es per tots un deure facilitar la integració i la convivència entre els nouvinguts i els que ja residien anteriorment. Si ens ho proposem, tot és possible.

Noe dijo...

Felicitats un cop més!Sóc infermera i estudiant d'antropologia, com ja he comentat algun cop, i m'encanta trobar-me en que cada cop més a sanitat es veu la importància de les identitats culturals pel tractament de la salut de les persones; i no només de l'idioma sinó de la manera d'entendre i representar la malatia, les cures... tot! En el cas de les persones migrades aquesta és la màxima expressió perquè les identitats culturals són molt diferents, però no oblidem que també existeixen diferències culturals entre la nostra generació i les que ens toca cuidar i cura actualment. Tinguem-les en compte! Moltes gràcies, em van agradar molt, les ponències i van ser molt enriquidores per la meva professió!

Anónimo dijo...

Hola!
A mi la xerrada de dijous em va ser útil per formar-me una opinió més consistent i defensable respecte al tema de la immigració a la Sanitat.

Principalment, em va fer pensar el fet de la despesa que representen aquella "altra immigració" que vénen de països amb rendes altes i de qui ningú es queixa. Trobo que és una dada important per fer recapacitar a la gent que parla "sense fonaments" del mal que fa la immigració a la Sanitat del país. Què en diuen d'això?

A més comparteixo les opinions dels companys de dalt.

Estudiant 5è Medicina

Anónimo dijo...

Felicitats per aquesta última xerrada, vaig trobar-la força interessant. S'agraeix aquest apropament cap a malalties tan importants i amb tanta incidència com la de Chagas, i a tota la informació sobre com està actualment tractada,ja que moltes vegades és necessària una xerrada així per fer una mica de conciència social. (ara que, possiblement tots els que érem allà presents ja estem des de fa temps conscienciats). També em va agradar veure reflectit el tema tan tractat al carrer de que "els immigrants ens porten malalties", ja que com es va aclarir, no es pot ser tan poc tolerant i anar dient frases així sense saber bé com estan les coses, ja que opinar sense un rerefons es fàcil i molt sovint pot ser erroni. Finalment també em va agradar l'aportació de una visió de la sanitat a Xina...està bé comfirmar que en cada cultura les coses també funcionen diferents en quan a la sanitat i que cada cultura també té els seus costums i les seves preferències en el tema mèdic.
Neus Roig Abraham.

Natalia Pujol dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Natalia Pujol dijo...

Hola!
El primer que m'agradaria fer és donar l'enhorabona una vegada més per l'excel•lent xerrada de l'altre dia. Com sempre va ser molt entretenguda, interessant i alhora divertida.
Crec que va ser molt adient parlar de la immigració donat que és un tema actual i que molts de nosaltres probablement teniem una opinió sobre aquest tema un poc diferent de la que tenim ara.
La pura realitat és que moltes persones creuen que els immigrants s'aprofiten del nostre sistema sanitari però caldria que es demanassin per què ells van, tal volta, més sovint al metge que qualsevol de nosaltres.Caldria que apronfundissin un poc més en la situació i pensasin que si ells fossin immigrants que en el seu pais no han pogut rebre una atenció com cal ni han pogut gaudir de vacunes ni de medicaments de primera necessitat també els agradaria poder fer ús del nostre sistema.
Un altre punt que m'agradaria comentar és el racisme existent en la nostra societat. Quantes vegades no haurem sentit "aquests immigrants només duen malalties que en el país ja estaven erradicades". Si bé aixó no és del tot fals no és motiu ni fonament per marginar a les persones que realment necessiten la nostra ajuda i que no tan sols com a futurs metges,infermers,etc ens veim obligats a donar, sinó també com a éssers humans que som.
Finalment vull destacar que si els immigrants reben una atenció més "especial" (cosa que no és certa) és perquè si els metges no diagnosticassin bé una malaltia perillosa, es posa en perill la salut pública de tots nosaltres; cosa que no volem, oi?




Estudiant, 1er Medicina, UB.

Anónimo dijo...

Hola a tots!!

Una vegada més, crec que la xerrada va superar les expectatives.

Sí que és cert que tothom té una opinió sobre el tema de la immigració i que la majoria de la gent té una opinió equivocada degut a que diu el que sent dir als altres o el que llegeix als mitjans de comunicació. Trobo que és important difondre les dades reals sobre com ens influència la immigració i quin paper juguen en el nostre sistema sanitari.

Em va semblar una molt bona idea el fet de incloure els mediadors, per tal de facilitar les coses al metge i als pacients. És la millor manera de poder assegurar-te més el compliment de les prescripcions i que els pacients es sentin més còmodes i vinguin a properes revisions.

Fins a la pròxima

Laura Company Ardila

Anónimo dijo...

Hola!

Primer de tot, trobo que el tema d'aquesta xerrada ha estat molt encertat perquè és imprescindible parlar del fenomen de la immigració i de les seves implicacions en el funcionament de la sanitat. A més a més, crec que parlar de la immigració amb rigor com es fa en aquestes xerrades, és útlil per evitar la propagació de llegendes urbanes com ara "els immigrants tenen preferència davant els autòctons".

Penso que el sistema sanitari té l'obligació d'atendre les necessitats específiques de cada individu per tal de donar un servei de qualitat.

En aquest sentit, la població immigrant presenta una sèrie de problemes que dificulten el seu accés a la sanitat; la barrera idiomàtica i la diferència de costums n'és un clar exemple que sobretot es visualtiza en algunes comunitats com la xinesa.
També a la xerrada es parlava del recel que immigrants sense la documentació en regla tinguin per anar al metge per la por a ésser expulsats del país.

Ara bé, a mesura que un immigrant porta més temps al nostre país, teòricament va adaptant-se al seu nou entorn i per tant, a la llarga tampoc caldrà enfocar els seus problemes de salut de manera diferenciada, ja que acabarà patint les mateixes malalties que un autòcton.
Una visió massa paternalista tampoc ajuda a la integració efectiva dels nouvinguts.

Fins la pròxima xerrada!

Eliseu Esterlich i Galera

Anónimo dijo...

-Jubilat, poder adquisitiu alt, apartament a Salou, procedent del nord d’Europa. Motiu: passar-se els seus últims anys de vida aquí, on el clima és més favorable.
- Jove, poder adquisitiu nul, pis pastera a Salou, procedent de l’Àfrica. Motiu: esperança d’una vida millor, fora de la misèria que pateix en el seu país. Treballa intentant vendre camisetes a la platja, procurant que no l’enxampi la policia.
Dos exemples de nou vinguts, més coneguts com ha immigrants, tot i que al jubilat no se’l consideri com a tal. Quan sentim el terme immigrant, segurament ens ve al cap, aquell noi de pell fosca que treballa del que pot, per guanyar-se uns diners, amb els quals intentarà trobar una vida millor en aquesta societat egoista del benestar.
Moltes persones , desgraciadament, els jutjarem encolomant-los-hi problemes com el tràfic de drogues, robatoris, vandalisme, l’atur de moltes persones autòctones de la zona etc., i en canvi no ens vindrà al cap aquell ex empresari retirat que ha vingut a Catalunya, a descansar la resta d’anys que li queden de vida.
Els dos han marxat del seu país, per diferents motius, hi si han instal•lat en el nostre. Els dos són “immigrants” però en canvi la societat ha fet que aquesta paraula la relacionem, en la majoria dels casos, en gent de color. Els dos exemples se’n beneficiaran d’una manera o altra dels recursos existents en el nostre país, com per exemple la sanitat pública.
És que ser blanc ens dona un cert avantatge davant els ulls d’aquesta societat. Esta més ben vist ser blanc, en la Catalunya del segle XXI?
Primer de tot, perquè discriminem a “l’immigrant”, en ves de fer alguna cosa, per molt insignificativa que ens sembli, per tal d’ajudar-lo en aquesta societat? I segona, perquè estereotipem la paraula immigrant, que en molts casos, va relacionada amb connotació negativa?

Jordi Orobitg Ávalos
1r Infermeria

Anónimo dijo...

-Jubilat, poder adquisitiu alt, apartament a Salou, procedent del nord d’Europa. Motiu: passar-se els seus últims anys de vida aquí, on el clima és més favorable.
- Jove, poder adquisitiu nul, pis pastera a Salou, procedent de l’Àfrica. Motiu: esperança d’una vida millor, fora de la misèria que pateix en el seu país. Treballa intentant vendre camisetes a la platja, procurant que no l’enxampi la policia.
Dos exemples de nouvinguts, més coneguts com a immigrants, tot i que al jubilat no se’l consideri com a tal. Quan sentim el terme immigrant, segurament ens ve al cap, aquell noi de pell fosca que treballa del que pot, per guanyar-se uns diners, amb els quals intentarà trobar una vida millor en aquesta societat egoista del benestar.
Moltes persones , desgraciadament, els jutjarem encolomant-los-hi problemes com el tràfic de drogues, robatoris, vandalisme, l’atur de moltes persones autòctones de la zona etc., i en canvi no ens vindrà al cap aquell ex empresari retirat que ha vingut a Catalunya, a descansar la resta d’anys que li queden de vida.
Els dos han marxat del seu país, per diferents motius, hi s’hi han instal•lat en el nostre. Els dos són “immigrants” però en canvi la societat ha fet que aquesta paraula la relacionem, en la majoria dels casos, en gent de color. Els dos exemples se’n beneficiaran d’una manera o altra dels recursos existents en el nostre país, com per exemple la sanitat pública.
És que ser blanc ens dona un cert avantatge davant els ulls d’aquesta societat. Està més ben vist ser blanc, en la Catalunya del segle XXI?
Primer que tot, perquè discriminem a “l’immigrant”, enlloc de fer alguna cosa, per molt insignificant que ens sembli, per tal d’ajudar-lo en aquesta societat? I segona, perquè estereotipem la paraula immigrant, que en molts casos, va relacionada amb connotació negativa?

Jordi Orobitg Ávalos
1r Infermeria

Unknown dijo...

Hola!

La xerrada de dijous, com totes les altres, va ser molt profitosa i va deixar-nos alguna cosa interessant en què pensar i debatre el cap de setmana...

A mi una idea que em va interessar molt és la diferència d'immigració nord-sud i l'ús que fa de la sanitat pública aquests dos grups diferenciats de gent.

Tal i com van dir els ponents, hi ha una diferència entre els immigrant provinents de països de baixa renta, que són persones joves, sanes que busquen unes condicions de vida millors treballant aquí. Per l'altra banda hi ha els immigrants de països europeus i estats units que enlluernats pel bon clima que hi ha a Espanya venen a passar la seva jubilació. Aleshores la meva pregunta és: quin d'aquests dos grups deu sobrecarregar més la sanitat pública?

Bé, seria interessant trobar dades estadístiques sobre aquest tema.

Gràcies i fins la pròxima xerrada

Unknown dijo...

Perdó, sóc la Júlia Mitjans Carrasco

Anónimo dijo...

De nou, la xarrada del passat dijous va ser un èxit; realment vaig trobar interessant el fet de poder continuar aprofundint amb el tema que vam iniciar a l'anterior xarrada, la immigarció.

Tal i com van insistir els participants, considero que hem de lluitar per aconseguir trencar i acabar amb l'actual situació de descriminació a la qual s'enfronten, dia a dia, els immigarnts en la nostra societat; ja que qui sap si alguna vegada nosaltres ens veurem obligats a emigrar del nostre país...

A més a més, estic dacord amb el que han esmentat anteriorment els altres companys.

Marta Cosgaya (UB)

Anónimo dijo...

Hola!
Una setmana més m'agradaria felicitar als organitzadors de la xerrada i també als ponents per fer-nos passar una estona tant endinsats sobre una problemàtica cada dia més present entre nosaltres i de la qual molta gent se n'omple la boca per mal parlar-ne "sense fonaments".
La immigració com tot té coses bones i altres que potser no ens agraden tant, però segurament si deixem l'egoisme que es porta dins no la trobaríem tant dolenta.
I crec que és feina de tots i més d'aquells que ens volem dedicar a la sanitat de posar-nos a la pell d'aquells qui fan l'esforç de passar la porta d'urgències, perquè segurament ells mateixos ja s'hauran preguntat mil coses abans de venir, per exemple com explicar-se si els tractaran bé, també estaran preocupats pel que tenen...i per això crec que és feina nostra apropar-nos a ells per facilitar-los les coses i així també evitarem, per exemple, que si tenen una malaltia contagiosa com podria ser la tuberculosis avarqui a més gent del seu entorn sense necessitat, perquè si la detectem a temps i fem les proves a l'entorn evitarem molts nous casos.
Per altra banda, la reflexió que van fer els ponents sobre els diferents tipos d'immigració i la visió que en tenim de cada un crec que va ser molt bona per fer-nos pensar en què injustos que som a vegades només pel simple fet de l'aparença o els tòpics al respecte!

Fins la pròxima!
Anna Escalé Besa

Anónimo dijo...

Un cop més, primer de tot felicitar als ponents, ja que van fer que la xerrada fos fluïda i interessant.
Estic totalment d'acord amb les opinions que es van donar de com la gent al carrer parla, la majoria dels cops sense cap mena de raonament, dels inmigrants com a un enorme gast per a la sanitat pública; ningú no parla, però, dels "altres inmigrants" de la resta d'Europa, que potser acaben fent més gast que els inmigrants de països subdesenvolupats, ni del propi gast, per exemple, dels avis d'aquí, quan surten del CAP amb piles i piles de receptes de gelocatils i ompeprazoles, que potser no acabaran prenent...
En fi, el de sempre: és més fàcil acusar al més dèbil.

Unknown dijo...

Hola! Sóc l'Astrid Batlle. Em va semblar una xerrada molt interessant, aquesta.
Em va semblar curiós que una gran part de les persones que pateixen malalties tropicals siguin turistes o cooperants. Hi ha molta gent que utilitzaria tots els recursos per ajudar a aquesta gent i no pas per fer-ho amb els immigrants. És cert que hi ha racisme al nostre país, però també molta gent que hi lluita en contra! Com a futurs metges estem en el deure d'ajudar a igualar la situació dels immigrants a la resta de la nostra població.

Anónimo dijo...

Hola a tots i totes,

Moltes felicitats per les xarrades, realment posen sobre la taula temes molt interessants i actuals que ens obliguen a reflexionar a tots.

Respecte al tema de la xerrada va ser interessant conèixer com es fa un ús diferent de la sanitat d'aquí en funció de la procedència de l'immigrant, fet que com a metges hem de tenir en compte.

Totalment d'acord amb el fet d'haver de lluitar contra aquest tòpics sobre la immigració que hi han avui en dia i que no porten a res mes que al conflicte. Des de la nostra posició com a futurs metges crec que hem de ser conscients d'aquest fet i intentar millorar aquesta situació d'intolerància infundada.

Clara Padró Casas

Anónimo dijo...

Hola, crec que la xerrada del dijous va ser una de les més aprofitoses per a mi, és a dir, en l’àmbit de la medicina. Va ser molt útil perquè l’ immigració cada cop és més important en la nostre societat i, per tant, és important a la Sanitat.

Els temes que més em van fer reflexionar van ser, entre altres, les despeses en Sanitat davant l’ immigració, els beneficis de l’ immigració dins la nostre societat (treball, cultura, etc), l’ informació que ens van donar sobre la malaltia de Chagas. A més, també vaig trobar molt interessant que ens expliquessin unes pinzellades sobre el funcionament de la Sanitat a Xina i, per tant, entendre una mica com es senten les persones xineses que acudeixen a les nostres consultes mèdiques. Per tant, també vaig adonar-me que la sanitat va molt lligada amb les cultures i costums.

Laia Ferrer Caballé

Anónimo dijo...

Bones a tots!!

La xerrada d'immigració i sanitat ha estat, per mi, una de les més interessants fetes fins al moment. A més, es va fer d'una manera molt amena i, en alguns punts, divertida.
Trobo que és molt important que com a futurs metges que serem tinguem una visió més mèdica i objectiva de la immigració, ja que realment de vegades parlem per parlar i no sabem ben bé què hi ha al darrere. Pensem que són gent que vénen a "molestar" a casa nostra i no pensem també que són persones que tenen malalties i les aporten de nou a les nostres terres i nosaltres, molt sovint, no estem preparats.
Per tant, nosaltres com a futurs professionals de la salut està bé que tinguem una idea, per exemple, de què és la malaltia de Chagas, entre altres, perquè no ens vingui un pacient a la consulta i no sapiguem què fer-li.
Fins a la pròxima!!

Sílvia Roig Bosch

Anónimo dijo...

Hola a tots,

Primer de tot dir que la xerrada de dijous passat va ser una de les més interessants i sobretot, útils. Crec que està molt bé que veiem com són les vides dels immigrants i les seves dificultats (xerrada de dijous passat)però em sembla encara més bé complementar-ho amb aquesta última xerrada. Com sempre va ser molt interessant, pero potser es va fer més dinàmica i divertida que altres dies.
Crec que va ser bo veure la prespectiva de professionals que tracten cada dia amb inmigrants; ja que en un futur proper molts de nosaltres ens hi trobarem. Referint-me a la xerrada anterior una altra vegada, on es va recalcar la IGUALTAT, crec que com a persones també tenen dret a l'assistència mèdica,com per exemple a optar a vacunes.Així com, si són ciutadans del nostre país, nosaltres també tenim el dret de viure sense que es posi en perill la salud publica.

Anónimo dijo...

Hola a tots,

Primer de tot dir que la xerrada de dijous passat va ser una de les més interessants i sobretot, útils. Crec que està molt bé que veiem com són les vides dels immigrants i les seves dificultats (xerrada de dijous passat)però em sembla encara més bé complementar-ho amb aquesta última xerrada. Com sempre va ser molt interessant, pero potser es va fer més dinàmica i divertida que altres dies.
Crec que va ser bo veure la prespectiva de professionals que tracten cada dia amb inmigrants; ja que en un futur proper molts de nosaltres ens hi trobarem. Referint-me a la xerrada anterior una altra vegada, on es va recalcar la IGUALTAT, crec que com a persones també tenen dret a l'assistència mèdica,com per exemple a optar a vacunes.Així com, si són ciutadans del nostre país, nosaltres també tenim el dret de viure sense que es posi en perill la salud publica.

VICTORIA VILALTA DEL OLMO

Anónimo dijo...

Cristina Tarragó i Fernández.

Abans de res moltíssimes gràcies per les xerrades tan interessants que es duen a terme en la facultat.

La veritat és que l'última xerrada va ser molt bona. Al igual que molta gent que veig que han comentat al blog, considero que la immigració és ja quelcom que forma part de tots nosaltres. Cal fer un esforç per totes dues bandes, un esforç d'integració mútua, de respecte i, sobretot, de comprensió. Trobo que les persones que van exposar-nos els seus casos van tracta el tema amb molt de tacte i amb molt d'encert

Anónimo dijo...

Hola tothom! Com sempre la xerrada va ser molt interessant! A mí personalment em va agradar la primera presentació ja que la malatia de Chagas és una malaltia molt imporant i sobretot ara que amb el tema de la immigració pot afectar a més gent, i per tant vaig veure molt afortunada la idea de deixar-mos clar de què es tracte realment, dels factors de risc, de les formes de contagi...Em va semblar molt oportú. Les altres ponències també varen ser molt interessants, sobretot del com actues davant una personaque no es pot comunicar amb tu. Un encert! Salutacions
Rosa Barceló ( medicina UB)

Anónimo dijo...

Hola a tothom!

Volia començar agraint als organitzadors i als conferenciants les xerrades de la setmana passada! =) De veritat que van ser molt interessants, sobre un tema de molta actualitat i també molt polèmic, i a més divertides! (la dona amb el mocador al cap que deia "de puta madre", o la noia xinesa que és mediadora entre metges i pacients que vénen d'altres països! :P). A més, van ser realment formatives, ja que em van ajudar a formar i fonamentar la meva opinió pel que fa a aquest tema.

Certament coincideixo amb el que heu dit de que està a les nostres mans evitar les desigualtats en el tractament de pacients, i cal concienciar a la societat de la nova situació i estar preparats per resoldre els problemes amb eficiència. És el que es va comentar de que poc a poc a medicina s'haurà d'estudiar més les noves malalties que estàn venint (o tornant), i que cal igualar el nivell de salut de tothom, ja siguin d'aquí o d'allà, ja que tots tenim un mateix dret a la sanitat i a la salut.
Trobo molt interessant la creació de la figura dels mediadors, per facilitar la relació assistencial en casos en que pot ser complicada per diferències lingüístiques o culturals. Esperem que s'ampliin els horaris d'aquests mediadors i que tinguin una cobertura extensa per millorar el tracte que rep qualsevol persona, parli la llengua que parli, o vingui d'on vingui.
Gràcies per les xerrades!

Laura Sánchez Pallarès

marta dijo...

la tercera xerrada m´ha semblat importantíssima per desmitificar la creença general sobre "els immigrants i les noves malalties que estan portant a casa nostre". crec que és important que tothom es concencii sobre aquest fet, però en especial persones que es dedicaran a la sanitat en el futur.

Anónimo dijo...

Igual que els meus companys, felicitar als organitzadors i als ponents per la darrera xerrada!

És molt interessant conèixer el punt de vista sanitari amb el qual s'aborda els diferents problemes culturals i socioeconòmics de diferents persones. Realment, és un aspecte a tenir en compte i sobretot per la gent com jo que esperem ser metges en un futur. Saber tractar els diferents pacient accentuant i emfatitzant la seva cultura, lloc d'origen, etc,.. és tan trascendent ja cara al diagnòstic, tractament o en el tracte amb el pacient.

Per altra banda, penso que la informació que se'ns va facilitar sobre una malaltia prevalent com la del Chagas, ens pot servir en un futur quan ens trobem amb aquesta classe de pacient cara a cara.

Finalment dir que ens em de conscienciar de la importància de saber fer front a diversos tipus d'immigrant ja no per discriminar-los, sinó per tractar-los tal i com es mereixen tenint en compte la cultura que els envolta.

Laura Soldevila (4t medicina UB)

Anónimo dijo...

Hola,

Empezar dando la enhorabuena por esta conferencia. Sus ponentes consiguieron involucrarnos.

Respecto al debate que se esta forjando sobre si los "inmigrantes del norte" son una carga mayor al sistema sanitario o no que los "inmigrantes del sur" yo creo que si la gente los ve con mejores ojos es porque no los ve como inmigrantes. Al fin y al cabo el motivo de su inmigración es bastante diferente. El inglés q se va a pasar los ultimos años de su vida a Benidorm es "un turista" y con su "jubilación" beneficia a la economia de este pais de servicios donde el turismo es una fuentes de ingresos. Si se fractura la cadera, o hay que hacerle un cateterismo corre a cargo de nuestro Sistema Nacional que tiene un convenio con su Sistema Nacional. Desgraciadamente el convenio no es "una factura" y es fijo tanto si tienes 20 años y te vas de Erasmus como si tienes 75. No es un convenio muy justo como podeis ver, pero a los que se benefician del dinero que se gasta el ingles en la playa de Benidorm le importa poco.

Enrique Rico Aragón. 4º medicina

Anónimo dijo...

Felicitats altra vegada per la xarrada del dijous, ja que crec que va ser un dels temes més interesants i on els ponents van saber treure-hi el màxim profit i crear un bon debat al final de la xarrada.
Tal i com van comentar tothom opina sobre aquest tema, alguns sent més tolerants i altres simplement opinant sense tenir cap base o cap fonament sòlid al respecte. Malgrat tot, això es una mica difícil de canviar.
Hem va fer reflexionar molt la frase "les immigrants porten malalties" ja que hem de considerar que quan arriben al païs també tenen risc de patir les mateixes malalties autòctones que podem patir qualsevol altra persona.
Finalment, hem d'intentar ajudar als immigrants i no pas triar el "camí fàcil" i discriminar-los ja que ells igual que nosaltres tenen dret a una sanitat mèdica.

anna baró serrano
2n medicina UB

Xisco Marín dijo...

El tema de “els immigrants ens porten malalties” és un tema important a considerar i està molt bé que ens n’hagin pogut parlar una mica a la conferència. No hem de tenir un pensament tancat enfront que tot immigrant que arriba a urgències necessita totes les proves necessàries per descartar malalties que normalment no sospitaríem si la persona que arriba és una persona d’aquí. Però també cal recordar que moltes de les malalties ja erradicades i que tornen a sortir en aquests temps provenen de gent immigrant, no per culpa seva, sinó de la pèssima qualitat de vida que han de patir a causa del grau de pobresa i marginació del país de procedència. Per això cal anar amb peus de plom per evitar que una cosa d’aquestes se’ns passi per davant sense reconeixer-la, i si s’han de fer totes les proves necessàries, no escatimar recursos. És un bé que al final agraeix tota una societat!!!
Francisco José Marín Vives (4t Medicina)

Anónimo dijo...

En primer lloc, felicitats per la xerrada; especialment la intervenció de l'Israel Molina va ser molt dinàmica.

Sincerament, reconeixo que en veure el nom de la xerrada vaig pensar en immigració de països amb rendes baixes, i que ni tan sols se m'havia passat pel cap la repercussió que la immigració de jubilats europeus podia tenir en el nostre sistema sanitari. Així doncs, la xerrada em va ser molt útil per "obrir-me el ulls".

Fins la pròxima!

Anónimo dijo...

Hola. Primer de tot felicitats per la xerrada sobre immigració i salut perquè, un cop més, va ser molt interessant.
Especialment la intervenció del metge de l'Hospital Vall d'Hebron, que em va semblar molt representativa del que està passant amb els immigrants i el sistema sanitari. Crec que va rebatre a la perfecció les falses idees que molta gent té i que va explicar de manera clara que s'han de tractar els immigrants com a qualsevol altra pacient, fent simplement el gast necessari (com sempre hauria de ser).
fins la pròxima!
Nuria de la Torre

Anónimo dijo...

Felicitats per la xarrada!
El tema de la immigració és molt actual i present en la nostra vida diària. La xarrada va resoldre dubtes que tenia sobre la salut dels immigrants i si es tenien en compte patologies del seu país que aqui no es donen. Els immigrants han de tenir els mateixos drets a rebre assistència sanitària i tractament com qualsevol persona d'aqui i si procedeix fer més proves diagnòstiques es fan ja que el metge ha de beneficiar el pacient i sobretot evitar que les persones que estan amb contacte amb ell puguin contagiar-se. s'ha de fer un bon diagnòstic i no anar per la via fàcil d'enviar-lo cap a casa perquè simplement té migranya. L'unic dubte que em va quedar es si quan no es disposa de traductor i el metge no pot comunicar-se amb el malalt com es pot solucionar el problema.
Per acabar crec que els immigrants ens poden ensenyar nous punts de vista i maneres de viure i enfrentar-nos a la vida per aquest motiu em de fer l'esforç de relacionar-nos amb ells i ajudar-los a integrar-se a la nostra cultura.

Maria Rosa Salas
3r medicina

Anónimo dijo...

Felicitats per la xerrada d'ahir.
Penso que la gent que ens dediquem a la salut hem d'aprendre a aplicar una visió holística i integradora quan tractem amb les persones. Malgrat l'especialització massiva que es viu en aquest àmbit, no hem d'oblidar que tractem amb una persona que té una història, uns costums, una cultura,uns condicionants de malaltia,etc.
D'aquesta manera, tal i com es posa de manifest en els diferents casos presentats en les diferents xerrades, podrem oferir una atenció de qualitat.
D'altra banda, hem va semblar molt interessant la figura del mediador cultural com una eina de treball necessaria per combatre les barreres lingüístiques o culturals que es poden presentar el desenvolupament de la pràctica diària.
El que és cert, però, és s'estàn obrint nous reptes per la salut pels quals hem d'estar preparats.
Gràcies un cop més aquestes xerrades perquè donen informació de qualitat sobre el tema tractat.

Cristina . Infermera

Anónimo dijo...

Primer de tot, enhorabona als organitzadors!

Crec que la xerrada de l’altre dia va ser útil per fer-nos adonar que el concepte d’immigració lligat a la sanitat no sempre és igual que la idea que en tenim.

També estic d’acord amb tothom que diu que s’ha de lluitar per aconseguir eliminar els topics que es tenen sobre els problemes que causa la mala immigració i més! Per tant, com algú ja ha dit, cal igualtat.

Anónimo dijo...

Una xerrada interessant, encara que trobo que s'hauria d'aprofundir molt més en el tema de la sanitat i els costos econòmics, cosa que és realment preocupant.

Com a estudiant de medicina penso que és de justícia oferir una bona cobertura sanitària a tothom que ho necessiti, però no a qualsevol preu.

M'explico: com a habitant d'aquest país em sento orgullós del nostre sistema sanitari públic que és, segurament, el que ofereix més cobertura i garanties del món. Ara bé, aquesta cobertura té un elevadíssim cost econòmic, que el paguem els contribuents. El problema és que gran part de la immigració que arriba a Espanya acaba treballant en l'economia submergida; és a dir, són beneficiaris de la salut pública però no cotitzen. Aquestes situacions il·legals perjudiquen a tothom ja que atempten contra els drets més elementals dels propis immigrants i, a més, representen un cost públic importantíssim. No cal ser massa llest per adonar-se que aquesta és una situació insostenible: si part de la població es beneficia de la sanitat sense contribuir econòmicament el sitema sanitari se'n ressentirà.

A més s'hi afegeix el fet que la immigració jubilada de la resta d'Europa no te en els seus països d'origen (per molt comunitaris que siguin) les mateixes cobertures que a Espanya: un més dels motius que els porten a viure aquí.

Davant s'aquests dos factors que amenacen la nostra sanitat pública només es pot fer el següent.

1. Un conveni unitari sanitari en la zona de l'Europa Comunitària.

2. Tolerància zero amb l'economia submergida i sancions pels empresaris que la practiquin.

3. Contractació de la immigració en origen i repatriació de qui vingui de manera i·legal. (És trist, però per molt que volguem aquí no hi cap tothom).


Per tant, crec que s'haurien de dir les coses tal com són i deixar-nos estar de dir el que és políticament correcte; perquè si bé la immigració legal contribueix a l'economia pública, la il·legal l'enfonsa i, abans de res, hem de defensar el que és nostre: un sistema sanitari públic i de qualitat.

Anónimo dijo...

Una setmana més m’agradaria felicitar els organitzadors pel gran esforç que estan realitzant.
Tal i com han dit en els comentaris anteriors considero que és molt interessant que hi hagi xerrades d’aquest tipus per aconseguir tenir una idea més realista sobre el que succeeix actualment ja que solem tenir una idea equivocada d’aquests aspectes basada en les creences populars i els tòpics que van passant de boca en boca.
No hauria de ser tema de cap discussió el fet de que tothom té dret i mereix una atenció sanitària de qualitat i això, moltes vegades, no és així.

Edurne Sarrate Garcia, 2n medicina

Anónimo dijo...

Hola,
Abans de res m’agradaria felicitar els organitzadors de les xerrades per la seva feina, trobo que aquests tipus d’activitats ajuden a tenir més consciència del que passa en el món en el qual vivim.
Especialment aquesta última xerrada em va semblar molt interessant, sempre havia sentit parlar molt sobre el tema, però mai no acabava de veure una visió àqmplia i objectiva sobre ell.
He de dir que estic d’acord amb alguns dels comentaris dels meus companys, la immigració il•legal perjudica molt el nostre sistema sanitari. Ens passem la vida treballant i cotitzant per uns serveis d’alta qualitat i després resulta que aquests serveis els gaudeixen persones que se n’aprofiten. Tots hem sentit a parlar sobre aquets americans que venen a Espanya amb algun problema que els surt molt car de “reparar” al seu país i es provoquen un infart per a que els atenguin; aquest no és un cas de immigració il•legal, però reflecteix el que vull dir.
Evidentment, no ens podem posar a decidir qui pot ser atès i qui no, tots som iguals i tenim els mateixos drets, però s’hauria de trobar una alternativa. És molt fàcil per la meva part donar aquesta opinió, però ni tan sols jo mateixa puc donar una solució. Suposo que les coses acabaran millorant, però de moment ens hem de conformar amb això.
Moltes gràcies de nou per la xerrada.

Patrícia Zarco Matias (2n Medicina UB)

Anónimo dijo...

Hola a tots i felicitats per la xerrada del dijous! La immigració trobo que és un tema molt adient per aquest tipus de xerrades ja que a part de ser d'actualitat dóna per crear un bon debat. A més, integrar-lo amb el tema de la salut crec que és una bona idea per tal d'apropar-lo més a la societat. Frases com la de "els immigrants porten malalties" ens fa veure com encara parlem sense saber qué diem. Com a professionals de la salut que serem en un futur em va semblar interessant que ens parlessin de malalties com la del Chagas, i de que es comentés un cop més que els immigrants han de rebre la mateixa assistència sanitaria que qualsevol persona del país.

Així doncs, fins a la pròxima!
Pia Español Lloret

Anónimo dijo...

Bones*

Considero que l'interès per la darrere xerrada va ser molt alt, ja que el tema en qüestió és bastant important/preocupant en els nostres dies, i tots busquem alternatives a les opinions generals de les persones que ens envolten. Crec que amb més coneixements sobre la temàtica, podem arribar a modificar algun aspecte en el futur. El fet principal, que a molts se'ls hi passa per alt, és que tots els humans tenim drets, i hem d'actuar en funció d'això.

Enhorabona de nou per la conferència.

Fins la propera!


Anna Ceballos Rojas
Segon de medicina

Anónimo dijo...

Hola! Me gustaría comentar que el debate del otro día me pareció muy interesante y lo que es más importante enriquecedor para mí como persona. En estos tiempos en los que las cosas no están fáciles para todo el mundo, me gustaría remarcar que la salud pública es un bien publico y que todo el mundo tiene derecho a ella, sea o no sean de nuestro país. La inmigración es una cuestión muy importa en nuestro país y necesaria. Un inmigrante es una persona como cualquier otra y no por el simple hecho de que venga de otro país o de otra cultura debe ser tratado de forma diferente o lo que es peor menospreciable. Es más los médicos, enfermeras, en fin todo el mundo dedicado al mundo de la medicina deberían entender que ellos pueden tener una manera distinta de ver las cosas y que a lo mejor a la hora de tratar con ellos es incluso necesario más paciencia ya no solo por la barrera lingüística sino que también por la cultural. No debemos olvidarnos que tal como ellos emigran a otro país para tener una mejor vida, nosotras a lo largo de la historia también lo hemos hecho e incluso pude ser que en un futuro lo tengamos que hacer, y en aspectos tan importantes como es la salud, nos gustaría recibir el mejor trato posible tal como ellos. Con esto no quiero decir que los inmigrantes no tengan que poner también el máximo de su parte, ya que sin una cooperación de ambas partes no se pueden hacer bien las cosas.
Carme Alomar Mascaró

Anónimo dijo...

Hola! Em dic Meritxell Garay i sóc estudiant de 5è de medicina. Abans que res, m'agradaria felicitar als organitzadors de la xerrada per exposar-nos, d'una manera entretinguda i divertida, temes tan d'actualitat com són la immigració i la sanitat. Personalment el que més em va xocar va ser el gast que suposa la immigració que prové de països amb rendes altes...algú n'ha sentit mai alguna queixa? Està clar que la majoria de comentaris que escoltem vers la immigració estan carregats de prejudicis i deixen entreveure una societat insegura i si més no, ignorant.
Entre tots hem de poder canviar aquesta situació ja que la immigració s'està convertint en la nostra realitat, i això suposa haver de canviar pautes de comportament i adapatar els serveis públics a la nova societat que s'està conformant.
La sanitat és un dret i nosaltres com a professionals hem de garantir-la d'una manera completament igualitària. Per tant, crec que una tasca de reeducació i informació de la població seria positiva i sobretot, necessària. I nosaltres, com a coneixedors del problema tenim el deure moral d'actuar en el petit àmbit, és a dir, conscienciant el nostre entorn de la situació per evitar escoltar comentaris desafortunats i erronis, i aconseguir, dins de les nostres possibilitats, crear un món més tolerant i just.

Anónimo dijo...

Hola a todos, Soy Suyun, la mediadora intercultural, ponente de la charla.
En primer lugar me alegro mucho de que os haya sido de provecho la charla del dia 20 de noviembre. He visto comentarios sobre los gastos sanitarios en cuanto a los inmigrantes y me gustaria que os hicierais una idea de ello desde mi punto de vista.

Alrededor del 10% de los inmigrantes que estan aqui son ilegales y supone un gasto extra para la sanidad, pero el hecho de que tengan la cobertura sanitaria, nos evitamos de ser expuestos a posibles enfermedades contagiosas no detectadas. Eso beneficia a todos.
El resto, pagan la cuota de la seguridad social como todos, que es lo que sostiene la sanidad publica.
Os pongo el caso de mi marido que lleva 15 años en barcelona y nunca ha pisado un hospital, pero si ha cotizado durante este tiempo y pagado sus impuestos. Nunca ha recurrido a recursos sociales.
No se si sabeis que en el caso de los chinos, cuando tienen los hijos aqui, suelen mandarlos a china hasta que tengan cierta edad escolar para que la madre pueda seguir trabajando. Muchas veces sin haber ni cumplido los 4 meses de baja por maternidad. Es decir que ellos siguen cotizando a la seguridad social, pero los hijos de estos recibiran los cuidados sanitarios en china.
Aqui no se conocen las enfermedades mas graves de los chinos, porque los chinos estan muy arraigados por la medicina tradicional, generalmente, cuando les dicen que estan muy enfermos, lo primero que hacen es comprarse un billete a china para tratarse alli y mientras que se esta tratando alli, seguira cotizando a la seguridad social, porque tienen miedo de que despues no les renueven la residencia.
Y asi, mucho mas. Con esto os quiero decir, que con lo que se ahorran en unos, pueden beneficiarse otros, equilibrando el gasto sanitario.
Pero estos que cotizan, que son la poblacion activa, facilitarles las cosas y acogerlos, porque la sanidad que es sinonimo a salud, es lo mas basico para la integracion de estas personas a la sociedad. Estoy muy contenta porque estais concienciados y que ademas sereis los futuros medicos de esta sociedad.

Anónimo dijo...

Ei!

organitzadors! moltes gràcies per montar aquest tipus d'activitats! la veritat és que esteu tenint molt d'èxit i que està super ben organitzat!


La veritat és que vaig trobar oportú que es parlés del cost que suposa pel que fa a despesa econòmica el fet que aquí visquin immigrants de països comunitaris i altres països desenvolupats!

en general tendim a pensar quan parlem d'"immigració i sanitat" en els immigrants que surten als diaris i a la televisió en situacions precàries i estats de salut lamentable i, en realitat, moltes vegades, aquests no recorren a la sanitat pública (ni privada, evidentment) amb freqüència.
Segurament, la despesa que genera aquest sector de la població és increïblement menor que la dels nostres jubilats autòctons o la de la immigració dels països desenvolupats d'europa.
desgraciadament tendim a pensar que aquesta és beneficiosa i que la immigració de pasïsos subdesenvolupats és perjudicial per al sistema.

el tema dóna per reflexionar...


Javier Marco Hernández
2n medicina

Anónimo dijo...

Com ja ha dit tothom, felicitats per les xerrades; toquen temes que són d'interès social i que moltes vegades no en tenim suficient informació.

La última xerrada em va servir, a més, per adonar-me realment que "immagració i salut" és un tema important i que moltes vegades la gent en té una mala percepció; tant pel que fa a la despesa que comporta "la salut" dels immigrants com per les malalties que poden portar del seu país.

Hem de saber adaptar-nos a la situació actual, actuar segons les necessecitats i saber tractar amb igualtat tots els que vene de fora.

Laura Condal Rovira

Anónimo dijo...

Hola bones,
Felicitats primer de tot per la xerrada, ja que crec que no és fàcil aconseguir trobar gent que sàpiga parlar de temes tant interessants com el de l'ultima trobada, i fer-ho a més, de forma amena.
Crec que és trist que a vegades faci falta una conferència per adornar-nos de com són les coses en realitat. Per exemple, pel que ja referència als microbis que viatgen amb els immigrants europeus o provinents de països desenvolupats. Sembla que no els hi fem cas en aquest col·lectiu i que sols estem obsessionats en aquelles persones que han emigrat del seu país per necessitat.No és la mateixa acció? No tenen igual dret de ser atesos i curats? No volem evitar l'exposició de la nostra persona i familiars i coneguts a microorganismes extranys(com comentava algú en el blog)?
Penso que són estones molt productives les de les xerrades, perquè es toca punts que obliguen a reflexionar... Adéu-siau

carol,marga,cinta dijo...

Primerament, felicitar a la gent que sense ànim de lucre participa en l’organització d’aquestes xerrades informatives.

Ens va semblar molt interessant que ens parlessin d’un tema que està a l’ordre del dia com és la immigració. En relació amb la salut, i com a metges que serem d’aquí poc, va estar molt bé els diferents punts de vista des dels quals es va enfocar el tema.
A més a més, va estar molt bé que toquessin el tema de malalties com la del Chagas, perquè tot i que per nosaltres forma part només de la teoria, en molts indrets és una realitat.
Per acabar, remarcar una idea que tot professional de la salut hauria de tenir present, i és que els immigrants han de rebre la mateixa assistència sanitària que qualsevol persona d’aquí.


Carol Romeral, Marga Veloso, Cinta Millan

Anónimo dijo...

Bona tarda!

Sóc la Túlia Ferrer i Catasús, estudiant de 3r de Medicina de Bellvitge.

El que més em va agradar de la xerrada passada segurament va ser que em va semblar "propera". No sé si va ser pels conferenciants, per la temàtica o perquè ja portem unes quantes sessions...

Segurament el fet que metges joves ens exposessin les seves experiències va permetre que ens hi poguésim sentir fàcilment identificats. A més, quedava palesa quina és la realitat del nostre sistema sanitari.

Em va sorprende veure com, cada vegada més, és necessària una bona formació en el que diríem medicina tropical. Si els moviments de la població són cada vegada més abundants i això té una repercussió en la salut pública, és imprescindible prestar-hi l'atenció necessària per procurar-hi mesures preventives i terapèutiques eficaces.

Simplement dir que, a nivell personal, cada vegada sento més interès per una medicina més mundial, més enllà de l'europea; més humana, potser.

Anónimo dijo...

Hola a tots.

Un cop més felicitats per la conferència, però sense menysprear a les altres ponents la que més em va agradar va ser la de l'Israel Molina amb els seus "casitos".

Després de tot el que es va parlar em vaig adonar de que ningú va parlar dels iaios extrangers (anglesos, alemanys...)que venen a viure a Espanya després de jubilar-se. Tothom parlant de la inmigració però crec que ningú ha pensat d'aquest tipus d'inmigració. Aquest tipus d'inmigració també fa ús del nostre sistema sanitari, perquè només ens fixem en la inmigració dels països subdesenvolupats?

Fins la pròxima xerrada.

rosa morey dijo...

Hola a tots!

Una setmana més felicitar els organitzadors per tan interessants xerrades.

Respecte aquest debat, dir que estic molt d'acord amb molts dels meus companys a l'hora de manifestar-se en contra d'idees racistes tan arraigades com "els immigrants agreugen la crisi", "els immigrants col·lapsen la sanitat pública", etc. Crec que aquesta mentalitat arcaica és pròpia de gent egoista i amb por al progrés.

Pens que xerrades com aquestes, on s'aporten dades reals i es reflexiona de forma objectiva, poden ajudar-nos a erradicar d'una vegada aquesta mentalitat.

Fins la pròxima!!

Anónimo dijo...

Hola a tots!

Cal novament felicita als organitzadors per fer que aquestes xerrades tinguin una bona rebuda.

Referent al tema de la xerrada, vull dir que és cert que els immigrants haurien de tenir el mateix tracte que nosaltres a la sanitat, però des del moment que això es possa en debat, significa que la realitat no és aquesta. A l`hora de parlar i expresar opinions és fàcil dir el què la societat accepta o el queda bé per ser tolerant, però al moment de posar-ho en pràctica, les coses són ben diferents. Fins que això no canvïi, hi continuaran havent diferències.

SALUT

Anónimo dijo...

Com totes,lúltima xerrada va ser molt interessant. Crec que a tots els que hi assistim, involucrats en l'àmbit de la salut, aquestes xerrades ens ajuden a començar agafar idees sobre valors morals i ètics que ens ajudaran a ser millors metges o infermers.
La immigració ara per ara és una realitat, per molt que hi hagi gent que no li agradi, i com a tal hem d'aprendre a tractar-ho. Hem d'aprendre com dirigir-nos a cada un dels immigrants que acudiran a urgències per poder-los ajudar com es mereix qualsevol persona.Per això és molt interessant escoltar punts de vista de persones que ho viuen de primera mà.

Lluïsa Sargatal Roca

Anónimo dijo...

Hola!!

Primer de tot, felcitar als organitzadors i als ponents d'aquesta última xerrada, ja que em va semblar del tot necessària i interessant.

Si sóc sincera, no m'havia parat a pensar en l'ús que fan de la Sanitat Espanyola els residents-immigrants de països desenvolupats que venen aquí a retirar-se. En quant a les persones que immigren i tenen una renda baixa, potser és cert que tenen unes malalties que aquí no són molt conegudes, per això, cada cop més ens hem d'habituar als nous temps i estar al dia per poder atendre adquadament a tots els malalts, entre els quals també s'hi troben turistes que han viatjat a aquests països exòtics i han tornat amb alguna malaltia exòtica.

Tampoc sabia de l'existència de mediadors en els hospitals, penso que la seva feina és molt important alhora de comunicar-se amb aquells malalts amb un idioma diferent.

Un altre cop, felicitats per la xerrada. Cristina Lafuente, 4t Medicina

Anónimo dijo...

La xerrada sobre la immingració i salut, fou, com totes les anteriors, interessant i enriquidora. Em va agradar la xerrada i reflexions que va fer la responsable de malalties tropicals de l'Hospital Clínic. A més, considero que hauriem de ser més conscients d'aquesta realitat, i, adonar-nos que no falta informació sinó que a vegades donem l'esquena a la realitat. Als immigrants cal tractar-los de la mateixa manera que la població autòctona, oferir-los els mateixos serveis i amabilitat. Per acabar, m'agradaria afegir que considero essencial la figura del mediador en un hospital, i crec que s'hauria de potenciar més aquesta figura per facilitar la comprensió metge-pacient.

Anna Planas Ballvé

Ivan Reina dijo...

Tal i com sempre dic i diré, enhorabona per les xerrades i destacar el treball tant d’organitzadors com de ponents.
A mi m’agradaria referir-me no solament al fet de la immigració, sinó a l’estat de la sanitat pública en general. Com ja sabeu i van referir els ponents, tenim un sistema sanitari privilegiat i de qualitat en comparació amb altres països desenvolupats però tal i com podem veure es troba molt i molt col•lapsada la sanitat; culpa de qui? dels immigrants?, potser si, potser no, potser és la sortida fàcil, el fet de criticar al nou vingut, però el que si que és realitat és que hi ha els mateixos recursos sent molta més població! Això és la realitat, això és el que està passant i per això la gent es queixa ja que d’aquí deriva una pèrdua de la qualitat del servei.
Com solucionar-ho?, aquesta resposta com sempre estimats companys la tenen els nostres amics politics... que com sempre molta reunió, molt despatx i molta corbata elegant i com sempre, quina casualitat que normalment s’obliden de les coses importants...
En fi... tampoc arreglarem el món ara però almenys us deixo aquí la meva opinió.
A seguir així i fins la pròxima xerrada!
Iván Reina, 2º Medicina

Elisenda i Mireia dijo...

Hola! Som Mireia Martinez i ELisenda Raga.
Va ser molt interessant que tractessen tantes malalties diferents, amb les quals no estem acostumats a conviure.
Personalment estem totalment d'acord amb els exponents de la xerrada.
Ens va agradar molt la visió de la sanitat Xinesa, ja que estem acostumats a la sanitat d'aquí i sempre és curiós veure la manera de fer d'altres països.

Felicitats per aquesta xerrada!

Anónimo dijo...

Hola a tots! Soc Clara Lazaro, estudiant de medicina.
Primer de tot, felicitar als organitzadors i als ponents per la conferència del passat 20 de novembre. Va ser molt interessant i alhora ens va obrir un poc més els ulls davant aquesta societat en la que vivim dia a dia.

Entre totes les coses importants, destacaria el fet de la discriminació cap als inmigrants de països humilds per ser "portadors de malalties" (quan el cas és que són els turistes els més infectats)o "d'aprofitar-se" de la nostra sanitat (quan els jubilats de països rics porten a terme costoses intervencions i d'això poques vegades algú parla).
Sobre aquest tema he trobat dos pàgines en internet.Ja sabeu que la informació en internet no és molt fiable, però la primera és de la universitat autònoma de Madrid:

http://www.uam.es/departamentos/medicina/preventiva/especifica/congresoXV-18.html

http://diariomediko.com/?p=202

Clara Lazaro

Anónimo dijo...

Hola a tots! Soc Clara Lazaro, estudiant de medicina.
Primer de tot, felicitar als organitzadors i als ponents per la conferència del passat 20 de novembre. Va ser molt interessant i alhora ens va obrir un poc més els ulls davant aquesta societat en la que vivim dia a dia.

Entre totes les coses importants, destacaria el fet de la discriminació cap als inmigrants de països humilds per ser "portadors de malalties" (quan el cas és que són els turistes els més infectats)o "d'aprofitar-se" de la nostra sanitat (quan els jubilats de països rics porten a terme costoses intervencions i d'això poques vegades algú parla).
Sobre aquest tema he trobat dos pàgines en internet.Ja sabeu que la informació en internet no és molt fiable, però la primera és de la universitat autònoma de Madrid:

http://www.uam.es/departamentos/medicina/preventiva/especifica/congresoXV-18.html

http://diariomediko.com/?p=202

Clara Lazaro

Marta Villacampa Muñoz dijo...

Hola a tots!primer de tot voldria felicitar a l'organitxació per preparar una xerrada tan interessant.

Cal fer una reflexió sobre l'estat de la sanitat en relació amb la immigració, quin es el paper que tots el professionals de la salut i altres persones han d'adoptar davant aquesta nova realitat.Cal deixar enrera alguns dels prejudicis que, malauradament,alguns sectors de la població mantenen i que no tenen cap fonament.

Estic d'acord amb tot el que es va dir en la xerrada i la manera d'enfocar-la.

Moltes gràcies.

Marta Villacampa Muñoz

Anónimo dijo...

Hola a tots!
Una vegada més, però no menys important, felicitats per la conferència a tots els implicats.
Un dels punts que es van tractar i em va semblar més interessant és el dels traductors en l'àmbit hospitalari. Trobo que és una de les moltes conseqüències del fenòmen migratori que estem vivint avui en dia que no s'ha aconseguit resoldre amb efectivitat. Recentment, durant les pràctiques al Clínic, m'he trobat amb un pacient magrebí a la sala, que només parlava àrab i francés. Cap dels seus metges, ni tampoc les infermeres, sabien parlar-los, i si en ocasions ja és difícil establir un bona comunicació metge-pacient, imagineu-vos en aquestes condicions. No se si sempre és així, però en aquest cas la traductora només venia una vegada a la setmana, de la mateixa manera que tampoc se si era culpa d'ella o de que els metges no l'avisaven. En qualsevol dels casos, el resultat va ser que la comunicació i per tant la bona practica mèdica es van fer més difícils del que hauria de ser, i per tant, caldria fer un esforç perque aquest tipus de situacions no fossin les habituals.

Anónimo dijo...

Bona tarda a tothom, primerament i com sempre donar les gràcies als ponents.
Jo avui voldria comentar un aspecte interessant que em vaig trobar a les meves pràctiques d’atenció primària. Quan un pacient ens arriba i fem la primera visita els protocols a seguir són els mateixos en la població autòctona com en la immigrant. És cert que a l’hora de fer la història és fa constar l’origen, però la resta de visita és la mateixa. Crec que aquest punt és molt important i hauríem de tenir protocols depenent de l’origen dels pacients, ja que la prevalença de les malalties no és la mateixa.

Jordi Soldevila Estapé

Anónimo dijo...

Bona tarda a tothom, primerament i com sempre donar les gràcies als ponents.
Jo avui voldria comentar un aspecte interessant que em vaig trobar a les meves pràctiques d’atenció primària. Quan un pacient ens arriba i fem la primera visita els protocols a seguir són els mateixos en la població autòctona com en la immigrant. És cert que a l’hora de fer la història és fa constar l’origen, però la resta de visita és la mateixa. Crec que aquest punt és molt important i hauríem de tenir protocols depenent de l’origen dels pacients, ja que la prevalença de les malalties no és la mateixa.

Jordi Soldevila Estapé

Anónimo dijo...

Hola a tots!
Per començar dir que el tema de “els immigrants ens porten malalties” va ser molt interessant tractar-lo i està molt bé que ens n’hagin pogut parlar a la conferència.

Considero que qualsevol immigrant té els mateixos drets a rebre assistència sanitària que qualsevol altra persona d'aquí. Si necessiten fer-se més proves diagnostiques es fan ja que penso que la funció del metge és la de beneficiar el pacient per a que aquest pugui superar els seus problemes sanitaris. Com han dit altres companys crec que no hem de pensar que tot immigrant que arriba a urgències necessita totes les proves necessàries per descartar malalties que normalment no sospitaríem si la persona que arriba és una persona d’aquí. Però per altra banda és necessari tenir en compte que aquests poden portar malalties que no estan presents en països més desenvolupats i que, per tant, s’ha d’anar amb molta cura. És per aquest motiu que hem de vigilar quan se’ns presenti una situació d’aquestes i no donar-li menys importància de la que té.

Per últim m’agradaria remarcar la feina del mediadors en els hospitals, la qual desconeixia, ja que penso que fan un bon paper per tal d’ajudar amb la comprensió de pacients que provenen d’un país diferents i que desconeixen totalment la nostra llengua i costums.


Fins la pròxima!
Sandra Aixut (2n medicina)

Anna Volgger Garrabou dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Anna Volgger Garrabou dijo...

Hola, com ja ha dit tothom, però cal repetir-ho, felicitats per la xerrada, va ser interessant.

Doncs crec que no puc aportar cap punt de vista nou.. Només dir, que el punt clau com sempre és el tema econòmic, del qual depèn la qualitat i la disponibilitat del sistema sanitari públic. Crec que és cert que l'immigració il·legal
suposa un cert problema, ja que no cotitzen, però també es té que tindre en compte per exemple a tota la gent hipocondríaca que no para d'anar al metge fent-se proves potser innecessàries i que a la llarga generen un gran cost.. No sé, és un tema complicat, i les causes de que el sistema sanitari estigui col·lapsat són moltes. Donar la culpa a la immigració com fan molts és lo més fàcil, però crec que es molt simplista i no reflexa la complexa realitat.

Però està clar que cal adoptar mesures per evitar que la nostra sanitat es vagi deteriorant cada cop més i es converteixi en normal que tothom tingui la seva mútua privada..

Fins la pròxima.

Unknown dijo...

Hola!
Com a la majoria, vaig trobar molt interessant la darrera xerrada. El que més em va sorprendre va ser la reflexió dels problemes que comporta, per a un immigrant, accedir a la sanitat. Realment pensava que, almenys aquí a Espanya, no hi havia diferències significatives, però vaig veure que estava equivocat.
A reveure!
Jordi Soler Majoral

Anónimo dijo...

Hola de nou a tots!!
La xerrada de l'altre dia, va ser, un cop més, enriquidora per a tots nosaltres que en un futur ens veurem sotmesos a aquestes situacions, i no solament a nosaltres com a futurs professionals sanitaris, sinó a la població en general, plena de estereotips sense cap raonament.
Felicito a cadascun dels ponents, per la manera tan amena en que van exposar el debat, sobretot el resident de la Vall d'Hebron que ens va deixar a tots morint-nos de la risa amb el seu muntatje del final de la seva presentació.
I bé, respecte a la xerrada, només fer un petit incís en el comentari del nostre company Àlex, infermer de l'hospital de La Maternitat, respecte als mediadors. Comparteixo amb ell, la postura de que aquesta figura resulta tan útil en la pràctica médica actual, que no s'hauria de produir el fet de que arribat un dissabte a la tarda, quan la necessites, no estigui disponible.
Jo personalment, estic orgullosa del model sanitari del nostre pais per poder donar cobertura als problemes de la població, a la qual, també pertanyen la gent inmigrada, que com qualsevol altre ciutadà, pagarà els seus impostos un cop s'estableixi a la ciutat. És més, si ens aferresim a l'argument del cost que suposen, hauriem d'excloure del sistema moltísimes altres persones com els indigens, com molts avis que no han cotitzat durant la seva vida laboral, moltes viudes mestresses de casa... persones al cap i a la fi amb els mateixos drets i deures.
Que tot vagi molt bé companys!

Lídia Martínez Fijo

Anónimo dijo...

Hola de nou a tots!!
La xerrada de l'altre dia, va ser, un cop més, enriquidora per a tots nosaltres que en un futur ens veurem sotmesos a aquestes situacions, i no solament a nosaltres com a futurs professionals sanitaris, sinó a la població en general, plena de estereotips sense cap raonament.
Felicito a cadascun dels ponents, per la manera tan amena en que van exposar el debat, sobretot el resident de la Vall d'Hebron que ens va deixar a tots morint-nos de la risa amb el seu muntatje del final de la seva presentació.
I bé, respecte a la xerrada, només fer un petit incís en el comentari del nostre company Àlex, infermer de l'hospital de La Maternitat, respecte als mediadors. Comparteixo amb ell, la postura de que aquesta figura resulta tan útil en la pràctica médica actual, que no s'hauria de produir el fet de que arribat un dissabte a la tarda, quan la necessites, no estigui disponible.
Jo personalment, estic orgullosa del model sanitari del nostre pais per poder donar cobertura als problemes de la població, a la qual, també pertanyen la gent inmigrada, que com qualsevol altre ciutadà, pagarà els seus impostos un cop s'estableixi a la ciutat. És més, si ens aferresim a l'argument del cost que suposen, hauriem d'excloure del sistema moltísimes altres persones com els indigens, com molts avis que no han cotitzat durant la seva vida laboral, moltes viudes mestresses de casa... persones al cap i a la fi amb els mateixos drets i deures.
Que tot vagi molt bé companys!

Lídia Martínez Fijo

Dr Kiki dijo...

Crec que el primer pas per tal de solucionar el tema del racisme i tot el relacionat amb la immigració és no veure als immigrants com a extrangers si no com a treballadors que busquen una nova oportunitat per tal de millorar la seva vida! Molts diuen que ens prenen els llocs de treball pero realment molts immigrant acaben fent el treball que cap de nosaltres no vol com fer de jornaler als camps d'Andalusia, fent de peó a la construcció... Així que en comptes de dir que ens prenen el treball auriem de dir que activen la nostra economia! Un altre punt es que han augmentat la nostra taxa de natalitat en un pais que cada dia s'envelleix més!
En quant als aspectes sanitaris, es cert que estem tornant a veure malalties que no s'havien vist desde feia anys i que es consideraven erradicades al nostre pais o noves malalties típiques d'altres indrets del món. Això els metges ho hem de veure com un repte, una manera d'ampliar les nostres fronteres i augmentar els nostres coneixements sobre la patologia humana! Crec que és algo que ens enriqueix com a profesionals i com a persones!

Per acabar voldria fer un comentari: No sé que va passar a la darrera xerrada amb la llista on cal signar però em sembla inverosimil que en 2 hores només signessin la meitat del asistents! Agrairia que aquest tema s'agilitzes per tal de poder sortir tots a l'hora i no haver de correr després a signar entre la "marabunta" de gent que també ho intenta!

Anónimo dijo...

Hola,

En primer lloc, dir que estic d'acord amb companys que han parlat en entrades anteriors.
Actualment existeixen molts prejudicis sobre la immigració al nostre pais, i m'alegra que en la última sessió s'aclaríssin aspectes com que la població immigrant no ha de considerar-se malalta i portadora de malalties per definició o que existeix aquesta altra immigració de jubilats de paissos de renta alta que, tot i fer un major ús de la sanitat pública, hom veiem com positiva.Caldria que hom fes una profunda reflexió sobre aquestes diferències "preestablertes" que en la majoria dels casos no tenen fonament.

També valoro com a molt positiu que es divulgui en xerrades com aquesta el treball que es fa per acabar amb una malaltia com el chagas, amb tanta població afecta al mon.

Nuri dijo...

Com molts altres companys diuen, la immigració i la seva relació amb el nostre dia a dia és un tema d'actualitat absoluta. De la xerrada de l'altre dia destacaria la importància del saber posar-se al lloc de l'altre, d'entendre que coses que per nosaltres són òbvies, pot ser que no siguin tan evidents i que intentar raonar-ho pot fer replantejar moltes coses. La concepció de la malaltia per uns o altres, la por que poden tenir, basada en el desconeixement mutú, fa que tot sigui molt més dífícil. Per aquest motiu crec que la tasca dels mediadors culturals és essencial així com la formació contínua per part nostra amb actes com aquestes xerrades. Gràcies per donar-nos l'oportunitat d'aprendre...

Anónimo dijo...

És necessari que tinguem en compte cada cop més el fenòmen de la inmigració en en nostre país, per tal de poder adaptar les noves realitats socials i sanitàries eergents.

Crec que aquest és el nostre deure, com a futur personal sanitari del prier món, tenir una visió amplia i mai unipolar d'aquest topic per tal de garantir un dret basic com és la sanitat a tothom qui ho requereixi.

Anónimo dijo...

Hola! Crec que la xerrada va ser molt interessant. Sobretot el fet de reflexionar en les dificultats per fer-se entendre que tenen els immigrants a l'hora d'acudir al metge. Per aquest motiu crec que veient com augmenta la taxa d'immigració, caldria disposar de gent que fes de traductor per tal de precisar en el diagnòstic i evitar aixi,la realització de proves innecessàries, que molts cops es fan per prejudicis deguts al fet de ser immigrant.

Marta Campos Vall
4rt de medicina

Anónimo dijo...

Hola a tothom,

s'ha parlat molt de si el sistema sanitari públic és capaç de fer front als gastos que té per molt temps més i simplement volia comentar que aquesta por ha portat a molts països a privatitzar la sanitat, fent-la només accessible a aquells que poden pagar-la. Crec que no falten recursos, potser falta administrar-los millor.

Víctor Caballero Illanes
2n Medicina

Anónimo dijo...

Jo també vaig trobar molt interessant la xerrada, sobretot perquè, tal com ha dit alguna gent, moltes vegades la gent parla i opina sense estar ben informada. Moltes cops se senten comentaris sobre la immigració que venen de gent que no en té ni idea i, tal com es va comentar en la xerrada, de vegades ni tan sols els metges saben ben bé el què hi ha. Està molt bé que hi hagi debats com aquest ja que la immigració és una cosa que està a l'ordre del dia. Molta gent es queixa de les despeses que representa per a la sanitat pública, però molt poca gent considera, tal com es va comentar, que la gent que ve a retirar-se aquí, tot i tenir un nivell econòmic superior al de molts altres immigrants, també suposa una càrrega. Moltes felicitats per una xerrada que va aclarir punts tant interessants com molt variats.

Judith dijo...

Hola a tots,
Jo crec que aquesta xerrada va estar interessant. He d'admetre que les dues primeres parts van estar molt complertes, tot i que la tercera part considero que va ser una mica fluixa, ja que la ponent es va perdre en algun moment de la xerrada.
Considero que ha de ser complex per a un metge, haver de fer un diagnòstic a un pacient immigrant, ja que la barrera de l'idioma suposa impediments a l'hora de detectar les dolències del pacient.
Amb la creixent immigració, el camp de la medicina s'ha d'obrir a nous coneixements mèdics no pertanyents al món occidental, aixó considero que és una de les parts positives de la globalització.

Gràcies,
Judith Masià

Anónimo dijo...

Hola! La última xerrada em va semblar la més interessant fins al moment, tant pel tema tractat com pels ponents. Van fer que resultes molt amena i entretinguda i es van explicar amb molta claretat, sobretot el noi.
Em sembla important coneixer les malalties tropicals, ja que ens hi trobarem cada cop més en contacte(tant per la immigració com pels turistes que han viatjat a aquests llocs) i és necessari reconèixer-les i saber fer un diagnòstic adequat.
Considero molt important comptar amb professionals dedicats a aquestes malalties tropicals, ja que realitzen una feina difícil per el poc reconeixement a la seva tasca, la poca informació i els problemes de l'idioma.
Felicitats i espero que la pròxima xerrada sigui tant interessant.

Cristina Manzano

Anónimo dijo...

hola!
Primer de tot moltes felicitats perl'èxit de les xerrades i per el gran interès que generen.
Actualment la immigració en si i l'impacte que genera sobre la sanitat és un tema que despeta gran interès a la nostre poblaió.
Em va semblar molt interessants les dades que es va donar sobre "la immigració europea" aquells que venen de turistes i que també gaudeixen del nostre sistema sanitari i en els quals ningú s'hi fixa ni ho qüestiona.
Per altra banda, l'explicació que es va fer sobre la malaltia de Chagas va ser molt útil per a poder conèixer una miqueta més d'ella i l'impacte que té en la nostre societat, la qual ha rebut en els últims anys un gran nombre d'immigració d'origen sud-americà.
Per acabar, dir que va ser molt interessant el poder conèixer les opinions dels ponents i d'altres companys per a ser una mica més conscient de la situació actual.

Anónimo dijo...

Hola!!! La conferència sobre immigració i salut, com totes les altres que s’han fet en aquest curs, em va semblar molt interesssant. La immigració és un tema d’actualitat i, per això, es molt important estar ben informat. A la xerrada, es van tractar molts temes amb molta claretat i, especialment em van agradar molt les reflexions sobre les malalties tropicals, que es van basar amb la Malaltia de Chagas pel gran nombre d’immigració d’origen sudamericà. També penso que és molt important la tasca que desenvolupen els traductors ja que són indispensables per una millor integració dels immigrants i faciliten molt la feina del personal mèdic.

Salutacions!!!!

Anónimo dijo...

Primerament i com sempre felicitar els responsables i participants de les xerrades. A més, mencionar que, tot i que de les xerrades presenciades des de l'inici del curs aquesta m'ha semblat la més fluixeta, sempre hi ha alguna cosa que es pot aprendre i extreure'n de posar idees en comú.

Moltes gràcies i arreveure!

Ariadna Fabià Mayans

Unknown dijo...

Primero de todo Felicitar a los ponentes por una magnica charla.

En mi opinión creo q se está haciendo un gran esfuerzo para poder cubrir a aquellos pacientes que por diferentes culturas o tradiciones o niveles culturales llegan a nuestros hospitales cuando la enfermedad/es ya están muy avanzadas.
también es interesante poder observar como una buena sanidad puede cubrir enfermedades múltiples que en otros paises conducirian sin duda a la muerte, teniendo siempre en cuenta los gastos para la sanidad que esto conlleva


Hasta el próximo debate,

Andrés Barba Joaquín
4º medicina

Jordi dijo...

Aquesta tercera xerrada va tenir una finalitat global que era saber realment el que estava passant amb les malalties "importades" pels immigrants. Tema important i no menys interessant que ens hauria de fer reflexionar i canviar les nostres creences sobre el problema. Pensar en la gravetat del tema degut a la "invasió" del emmigrants i portar-ne un control més exaustiu potser sería la clau per a reduïr aquestes malaltíes. Gracies

Anónimo dijo...

hola a tots i totes!

com tots vosaltres heu ben dit, va ser una xerrada molt enriquidora, com moltes a les quals ja hem assistit, tant a nivell humà i personal com per aportar-nos coses en el que pot ser el nostre futur professional.

la salut i la seva relació amb la migració avui en dia és un tema que requereix, al meu parer, una revisió cosntant per tal de poder afrontar reptes nous i cada cop més complexes.

en aquestes xerrades ens adonem que la globalització,la reaparició de malalties i els canvis en els patrons d'immigració...tots ells són factors d'impacte en la nostra societat, factors que la política de salut migratòria i tots nosaltres amb la nostra tolerància podem fer que acabin esdevinguent mínims aconseguint una exitosa integració dels emigrants al nostre pais, al nostre entorn, a la nostra societat.

maria pizarro, 5è medicina UB

Anónimo dijo...

Hola!!

Decir que la inmigración es un tema complicado. No obstante, muchísima gente opina de ésta sin tener muchos fundamentos. No hay que olvidar que, ante todo, somos personas, independientemente de nuestro lugar de procedencia. Y por ello, a todo inmigrante se le debe tratar como ser humano que es.
Muchos de nosotros estamos estudiando carreras relacionadas con el ámbito sanitario y sería bueno poder entender a todos nuestros pacientes: saber qué le pasa, informarnos de su situación pasada (porqué inmigró, hace cuánto...) y actual (dónde vive, de qué trabaja, si trabaja...)...
Personas como las que dieron la charla ayudan a comprender mejor mucha de esta información: traducen (si el idioma no se entiende), informan y explican los males del enfermo. También, la influencia de la cultura, las enfermedades más comunes en su país de origen...
Es bueno saber que puedes contar con esta gente para realizar un mejor trato con el enfermo y saber a lo que atenerse.
Yo agradezco sus trabajos

Elena Pérez Concepción

Yolanda Prats dijo...

¡Hola a tod@s!
El tema que se trató en la conferencia fue bastante interesante ya que actualmente en nuestro país se ha producido un aumento enorme de la inmigración en general.
Quería destacar sólo una cosa que se comentó que fue el caso de una mujer que fue a la consulta por un simple dolor de cabeza...y que en realidad tenía una enfermedad característica del lugar del que provenía(no me acuerdo de cuál era ni que enfermedad era). Esto me hizo reflexionar y llegar a la concusión de que quizá nos tendrían que dar más información en las clases, quizás, sobre enfermedades que conocemos menos por no ser frecuentes en este pais pero que más adelante sí que pueden llegar a ser frecuentes. Pienso que si ahora hay errores en el diagnóstico, es porque antes no se habían dado casos aquí,ya que la inmigración no era tan grande, por lo que había menos probabilidad de que se presentara un caso similar. En cambio, puede que más adelante sí que aparezcan más casos en el hospital, y no sepamos como enfrentarnos a ellos a la hora de diagnosticarlos, en parte, por falta de información.

Anónimo dijo...

Hola!
Primer de tot m'agradaria felicitar els organitzadors per la gran feina que estan fent! L'última xerrada em va semblar la més interessant, tant pel tema com per la manera com el van tractar els ponents.
Considero que és important aprofundir en el tema dels "immigrants i les malalties noves (o no) que porten" i que hauriem d'intentar concienciar a la gent per tal que tots rebem un tracte igual.
Alba Ancochea

Anónimo dijo...

Hola a tots!
Abans de res, dir que la conferència sobre immigració i sanitat va ser interessant i va servir per adonar-nos de moltes coses.
És veritat que la majoria de vegades es parla sense tenir coneixements sobre els fets quan es diu que els immigrants porten malalties i acaparen els hospitals. Em va agradar que els ponents donessin dades i expliquessin la realitat tal com ells la veuen, així com els motius de consultes més comunes als hospitals i el fet que molts d'ells no els freqüentin.
Vaig trobar interessant que ens parlessin de la malaltia del Chagas, de la qual no havia sentit massa a parlar, i també d'algunes de les malalties tropicals més freqüents als altres països.
Per últim, remarcar la postura del mediador entre metge i pacient per tal de facilitar la comunicació si la persona no coneix el sistema ni la llengua. Penso que s'hauria de potenciar més.
Bé, fins la pròxima!
Marta Llach Roca

mediador chagas

Anónimo dijo...

Hola a tots!
Abans de res, dir que la conferència sobre immigració i sanitat va ser interessant i va servir per adonar-nos de moltes coses.
És veritat que la majoria de vegades es parla sense tenir coneixements sobre els fets quan es diu que els immigrants porten malalties i acaparen els hospitals. Em va agradar que els ponents donessin dades i expliquessin la realitat tal com ells la veuen, així com els motius de consultes més comunes als hospitals i el fet que molts d'ells no els freqüentin.
Vaig trobar interessant que ens parlessin de la malaltia del Chagas, de la qual no havia sentit massa a parlar, i també d'algunes de les malalties tropicals més freqüents als altres països.
Per últim, remarcar la postura del mediador entre metge i pacient per tal de facilitar la comunicació si la persona no coneix el sistema ni la llengua. Penso que s'hauria de potenciar més.
Bé, fins la pròxima!
Marta Llach Roca

mediador chagas

Anónimo dijo...

Realment trobo que les mesures s'haurien de prendre fornt la població adulta dels països desenvolupats que venen aquí per la sanitat, ja que independentment de que són ells els que gasten més, ells PODEN pagar, a diferència de l'immigrant,que NECESSITA atenció i no pot pagar-la.

En fi, fer el contrari del que es fa, deixar d'afavorir sempre els rics i perjudicar els pobres!

maria mas castells dijo...

voldria felicitar als ponents de l'ultima xerrada perquè va ser molt interresant i amena.

crec que la immigració està a l'ordre del dia en molts aspectes: socials, econòmics, culturals...
però anem al que ens correspon a nosaltres: l'àmbit mèdic. degut al gran flux migratori estan arribant persones amb un munt de malalties que no dominem o simpelement desconeixem.

crec que cal obrir les portes a aquests nous individus i també cal obrir-nos per atendre les necessitats mèdiques amb què venen.

hem d'esforçar-nos per atendre correctament els nous pacients que arriben amb la immigració, i per això cal mostrar interès i empatia cap a ells.

Anónimo dijo...

Felicitats per aquesta última xerrada.
Voldria destacar l'aportació de la primera ponent, que va tirar a terre tots els prejudicis que podiem tenir sobre les malalties importades: quan aconseguirem que la resta de població sigui conscient de què la majoria de malalties importades ho són per
turistes, cooperants i homes de negocis?

Anónimo dijo...

La xerrada va ser molt important per veure com tothom pot conviure amb un mínim d'enteniment entre tots.
tirant avall prejudicis i veient que tots mereixem un tracte digne.
L'unic punt a remarcar es el paper de la mediadora cultaral hauria d'estar més present per a millorar l'atenció al pacient, ja que actualment te un horari molt restringuit pel servei tant important que presten.
gracies a tots!!!!

Anónimo dijo...

¡Hola!
Me interesó de la última sesión el hecho de que tuviera un enfoque muy médico, explicándose específicamente la enfermedad de Chagas y poniéndose ejemplos de casos clínicos (casitos)...
También decir que me llamó la atención la reflexión sobre el gasto que supone la inmigración jubilada procedente de otros países europeos, con sus enfermedades crónicas, y que no se suele tener tan en cuenta al hablar del tema.

Olga Belchí Guillamón

Anónimo dijo...

En primer lloc felicitats per aquesta última xerrada, vaig trobar-la interessant, ja que la immigració i la sanitat són dos temes que avui en dia estan molt lligats. Crec que la gent es guia molt per lo que diuen els altres i es creen idees equivocades com que els immigrants reben més i millor atenció sanitària. També és cert que quan es parla de immigrants no s'inclouen els procedents d'altres zones d'Europa, ja que no se'ls considera com a tal.Esuna molt bona idea el fet de incloure els mediadors, per tal de facilitar les coses al metge i als pacients així intentar véncer la barrera idiomàtica, la por a que siguin deportats al seu païs...

Anónimo dijo...

Moltes felicitats!!! estic molt agrait pq vaig trobar molt interessant el tema i els ponents ho van fer molt bé.
La immigració és un tema molt important i crec que hem de fer un esforç per intentar canviar la situació actual en la que els immigrants es senten es senten discriminats i intentar integrar-los. A més facilitar que rebin una atenció sanitaria necesaria com la resta de la població.
Aquesta xarrada m'ha ajudat a canviar molts dels clixés que tenia sobre la població immigrant.

Anónimo dijo...

Hola a tots! Felicitas un altre cop per la xerrada. La immigració i com influeix en la sanitat espanyola és un tema totalment d'actualitat. Clarament quan es parla sobre com sobrecarrega la immigració a la sanitat, només es responsabilitza als provinents de països de renda baixa.Per altre banda es creen molts mites com per exemple que els immigrants reben una atención millor. S'han de tractar a totes les persones per igual però si és interessant el fet d'incorporar la figura dels mediadors, per facilitar la relació assistencial en casos en que pot ser complicada per diferències lingüístiques o culturals.

Anónimo dijo...

La immigració és un tema molt d'actualitat. Més que res perquè ningú sap com resoldre els problemes que se'n generen i, per tant, creen polèmica.
La gent tendeix a opinar sense saber. Això és molt perillós ja que després d'altres es basen en aquests comentaris sense fonament per seguir criticant i així arriba que la gent es creu que són motius de pes ben fonamentats. Un exemple d'això podria ser la creença que els immigrants estan col·lapsant els sistemes de salut. Perquè a mi m'agradaria saber quants dels que diuen això han deixat d'anar a una cita amb el metge. Però sembla que això no es té tant en compte.
També em va agadar molt la diferenciació que es va fer entre immigració europea (o ben rebuda) i immigració sud-americana o nord-africana (o rebutjada). I és que de vegades els problemes no venen de l'immigració en si, sinó del fet de pertànyer a diferents cultures amb diferents formes de pensar que ens inculquen des de que som petits. No ens hem de pensar que la nostra cultura és la més oberta ja que pel que es veu tenim bastants problemes en assimilar les altres.
Només volia fer aquesta petita reflexió.
Moltes gràcies per aquestes xerrades que estan sent molt profitoses, almenys per mi.

Anónimo dijo...

Hola, soy Gemma Castillo, pese a que encontré todo la sesión muy interesante, tanto la parte destinada a comentar la prevalante enfermedad de Chagas, como la variedad de enfermedades tropicales que llegan a los paises occidentales mediante la immigración y el turismo, lo que más me llamo la atención fue el papel que desarrolla el mediador intercultural. Me gustó mucho el trabajo que realizan facilitando la comunicación entre el paciente (desfavoredido por la barrera dialectica y la diferencia de cultura) y el médico o resto de personal sanitario encargado de guiar bien al paciente en el diagnostico y tratamiento. No conocía esta función dentro del ámbito hospitalario y encuentro que es de gran ayuda para establecer una relación más humana y cercana con el paciente. Creo que senrían necesarios más mediadores hoy en día debido a la creciente immigración, facilitaria y mejoraría la calidad de la atención sanitaria, y evidentemente no solo para el sector chino sino también para muchos otros.

Anónimo dijo...

Hola!

La xerrada de l'altre dia va tractar per nosaltres( majoria estudiants de carreres sanitàries)un tema molt interesant, primer per fer referència a la immigració, un tema que pot generar moltes opinions oposades, i segon perquè ho relaciona amb la sanitat.
Un dels principals problemes que poden sorgir crec que prové del fet que a molta gent li costa acceptar que quan una persona, vingui d'on vingui, s'instal.la aquí, treballa i paga els imposts, té els mateixos drets que qualsevol altra.
Per una altra banda sorgeix el que és la discriminació positiva, concepte que crec que també costa bastant d'entendre en general: si es fan campanyes sanitàries dirigides als immigrants no és per afavorir-los més que als altres, és simplement perque puguin arribar al mateix nivell sanitari que la població general. Jo crec que és necessaria una atenció especialitzada cap als immigrants durant els primers anys que estan aquí.
També és bastant necessari ampliar els coneixements sobre malalties més freqüents en el seu lloc d'origen perquè poc a poc moltes malalties d'aquestes que consideram importades del països menys desenvolupats passaran a ser més comunes aquí.

Fins a la pròxima!!

Catalina Moyá Salom

Anónimo dijo...

Hola!
Pel que vec, igual que la majoria d'assitents a les xerrades, jo també vaig trobar molt interessant el tema i personalment estic dacord amb tot el que van dir els ponents de la jornada.
Crec que cal fer una reflexió sobre l'estat de la sanitat actual en relació amb la immigració i aclarir quin es el papaer de tots els professionals de la salut i de les altres persones relacionades amb aquest món i la postura que s'ha d'adoptar davant d'aquesta situació, ja que crec que totes les persones, siguin immigrants o no, tenen el dret a la salut i a la seva assistència, i que haurien de tenir un tracte igual a tota la població no immigrant en aquest aspecte, ja que vaig poder veure el gran problema que pot arribar a suposar per a un immigrant accedir a la sanitat.
També vull remarcar la feina dels mediadors dels hospitals, de la qual mai havia tingut constància, i falicitar.los pel seu gran paper.
Per últim també crec que va ser molt interessant que es tractessin malalties tant diferents i desconegudes per a nosaltres, amb les quals no estem acostumats a trabar-nos.

Anónimo dijo...

Estic d'acord amb els meus companys, la última xerrada va ser molt interessant i molt profitosa.

I també comparteixo les seves opinions respecte el tema de la immigració i les malalties que "porten". Moltes vegades ens oblidem que, per exemple, Espanya és un país endèmic per la tuberculosi, és cert que en els últims anys hi ha hagut un auge de la malaltia, però no significa que la "portin" només els "immigrants" (em refereixo a només els de les pateres). I com aquesta, moltes altres malalties. En les últimes dècades també hi ha hagut un "boom" de viatges i moviments internacionals, gràcies o per culpa de la globalització.

M'agradaria molt que la gent que digui que els immigrants porten les malalties, s'ho pensi dues vegades...

Fins la pròxima!!

Anónimo dijo...

Hola,
Felicitats per aquesta última xerrada, vaig trobar-la força interessant. Crec que una conscienciació del sector sanitari sobre la situación actual de l’immigració és molt important ja que és un àmbit al que els immigrants tenen poc accés, bé siga per poca informació per part de l’immigrant, por, prejuïcis o altres factors culturals. D’aquesta forma una minoria dels estrangers acudeixen a les consultes mèdiques o només ho fan en situacions d’urgència. Per aquests motius, quan un metge ha d’atendre un paciente immigrant crec que és molt important que tingui en compte la psicologia del pacient ja que una primera cita podria determinar que el pacient torni o no.
Ioana Stefan, 2n Medicina

Anónimo dijo...

Hola!

Soc en DAVID PRIEGO CARRILLO. La xerrada em va semblar molt interessant, fins el moment la que més.És molt positiu tenir la visió de la immigració desde la perspectiva dels profesionals ja que nosaltres en un futur molt proper haurem d'afrontar reptes similars.

Anónimo dijo...

Helga Zeitz
Muchas gracias por la charla!!! es muy interesante tratar estos temas
Porque la mayoria de los casos las personas opinan sin saber muy bien de que estan hablando, y hacer esta clase de conferencias nos ayuda a reflexionar y poder explicar a muchos como llegan a ser las cosas realmente.
Creo que como bien han dicho muchos compañeros, la sanidad es basica para todos e interesante para muchos mas, asi que ante la pena que venga un enfermo con enfermedades extrañas, que mejor que adquirir el conocimiento para ayudarlo a el y a nosotros ya que aprenderemos mucho mas.

Anónimo dijo...

Me ha encantado este debate una vez que además de hablarse de problemas sociales y políticos se ha hablado de la parte clínica médica. Ha sido súper interesante saber cuales los tipos de enfermedades mas frecuentes que tienen los inmigrantes. Saber también como se debe reaccionar delante uno de estos pacientes. Me he fijado que se necesita mucha sensibilidad y atención ya que ni siempre la comunicación con este tipo de pacientes no es muy fácil. Cuando hablo de sensibilidad me refiero a la eliminación de cualquier tipo de sentimiento de xenofobia. Creo que con estos debates estamos luchando poco a poco contra estos sentimientos mediocres de nuestra sociedad.

Mireia García Batanero dijo...

Primer de tot, i com sempre, m’agradaria felicitar als ponents de l’altre dia, els quals en van donar els seus punts de vista com a professionals de la salut. Ells estan implicats i saben millor que nosaltres del que estan parlant. Per tant, felicitacions.

Els immigrants són tractats de la mateixa manera que nosaltres, en quant a salut es refereix.
Espanya és un país privilegiat en quant a sanitat pública, ja que tenim molta més qualitat que d’altres països desenvolupats.
També tenim medicament subvencionats per la seguretat social, la insulina, per exemple. Les operacions necessàries són gratuïtes, l’estada a l’hospital també, i comparant amb els EEUU, on gran part de la sanitat, les vacunes, les cirurgies, les visites mèdiques... tot s’ha de pagar, a no ser que el teu treball ho cobreixi (amb un seguro que et treuen de la paga mensual).
Això és un privilegi pels immigrants, que venen aquí a operar-se, a gaudir dels nostres medicaments gratuïtament, a anar al metge sense pagar, a vacunar-se... Tot això costa diners i, encara que la culpa no sigui dels nouvinguts, és cert que els recursos continuen sent els mateixos quan la població s’ha incrementat extraordinàriament. Per tant, una solució seria augmentar els recursos. És per això que la gent es queixa, perquè la qualitat del servei ha disminuït, perquè tenim més pacients pels mateixos recursos mèdics.

En fi, la solució és difícil de posar en pràctica sense l’ajuda del govern, que ha de decidir quines són les seves prioritats.

Apa, fins demà a la pròxima xerrada.

Mireia García Batanero

Sandra Pérez dijo...

Hola!!
Primer de tot m'agradaria felicitar als organitzador del curs per com s'estan desenvolupant les xerrades, ja que són totes molt interessants.

La immigració ha de ser un tema d'actualitat, del dia dia, ja que està provocant un gran canvi en la nostra societat. Tots hauríem de fer un canvi de mentalitat i aprendre a veure la immigració com una oportunitat de conèixer noves cultures, noves maneres de viure. I no només de conèixer-les sino de poder-hi contactar.
Està clar que s'han de destinar grans esforços per fer que les diferents cutures puguin conviure en un mateix espai i que totes puguin ser respectades.
Totes les persones tenim dret a que ens tractin igual (i bé) sense importar d'on som ni com som.

Sandra Pérez
Medicina, UB

Anónimo dijo...

Bon dia,
Igual que tots els meus companys vaig trobar la última xerrada molt interessant.
Personalment, vaig poder veure la importància de la repercusió de la immigració en la salut tant des del punt de vista econòmic com el sanitari.
Des del punt de vista econòmic, ho vaig trobar enriquidor ja que jo mai m'havia plantejat com afectava i vaig trobar que és important tenir certes nocions i coneixemnts sobre això. A més, agraeixo a Suyun Ruan el comentari que ha deixat aquí ja que és un aspecte que desconeixia totalment.
Des del punt d vista sanitari, gràcies a les ponències vaig veure que cada cop més s'ha de tnir una visió més global de la salut i de les malalties ja que cada cop més tenim malalties que no són pròpies d'aquí però que afecten a la població que viu aquí.
Fins la pròxima xerrada!
Elena Sacristán (medicina)

R dijo...

hola!
primer de tot, comentar que va ser una xerrada super interessant! (com a tothom). Em va encantar perquè el que ens van explicar eren temes molt actuals i es van desbancar moltes idees que teníem, que potser no eren correctes, i a més els ponents eren molt bons. Era impossible no prestar atenció!

Ruben Delgado Weingartshofer

Lidia dijo...

Bon dia a tothom!
En primer lloc, m'agradaria felicitar als ponents i a tots els col·laboradors i organitzadors, ja que aquesta jornada va ser excepcional. Em va agradar molt perquè vaig aprendre coses que no sabia i es van tractar alguns aspectes des de punts de vista que ni tan sols m'havia plantejat. Sobretot em va agradar el tema de la malaltia de Chagas, tot el que fan pel seguiment dels immigrants (que no tenen gaire temps pels seus horaris, més estrets), i també em va semblar molt bé el que fa el dr. Israel Molina, la seva feina amb els immigrants.

Lidia Bos Real

Anónimo dijo...

Hola a tothom,

Tard i malament boldria deixar el meu parè sobre la xarrada de immigració i salut.
Crec que tots vem sortir amb una visió més global del que soposa l'immigració per a la clínica asistencial, però vaig trobar a faltar més debat sobre el futur del model sanitari català (o espanyol, que hi farem) si continuen els fluxos migratoris que hem viscut aquests últims anys.

Tots sabem que la salut és un dret, però la sanitat ho és també???

Anónimo dijo...

Felicitats per la xerrada sobre salut i immigració, un cop més va ser molt dinàmica i enriquidora.
La immigració és un dels temes de més importància al dia d'avui i aquesta xerrada m'ha semblat molt interessant per adonar-me de la importància de les identitats culturals en l'àmbit de la salut, ja que no només és important l'existència de mediadors per poder-nos entendre amb els malalts, sinó també conèixer i comprendre la seva cultura, la seva interpretació de la malaltia, els seus mètodes de tractament, etc. per poder-los ajudar.
Això és tot!

Anónimo dijo...

Hola a totes i tots!

Bé, no he pogut comentar la xerrada fins ara, però diuen que més val tard que mai!

Segons el meu parer, la de l'últim dia va ser possiblement la xerrada més fluixa de les tres que portem. Amb tot, el tema és tan interessant com els tractats anteriorment.

Vaig trobar especialment interessants les preguntes plantejades per l'Enric Grau, ja que em van fer adonar que en general, tenim un concepte equivocat d'immigració. Està en boca de tots el fet que els immigrants (assenyalant al col·lectiu de gent jove que ve a treballar) "s'aprofiten" dels nostres recursos, i això no agrada. Però ningú diu res de l'altra mena d'immigrats, els jubilats que venen a viure a la costa, que no cotitzen i fan (mal) ús de la sanitat pública, suposant potser més despeses que el col·lectiu anomenat prèviament.

A banda d'això, m'agradaria comentar que trobo molt interessant la figura del mediador intercultural. Trobo que és realment útil i necessària, i que no hauria de mancar en cap centre mèdic.

Bé, això és tot! Fins aquesta tarda!



Yáiza Rovira Vallès

Estudiant de 2n Medicina (Campus Clínic)

Anónimo dijo...

Personalment vaig trobar més interessant l'última xerrada que no la segona, encara que enfoquessin el debat sobre la immigració d'una manera molt diferent. Com a tots, m'interessa saber com se'n veu afectada la sanitat, en qüestions com són, per exemple, l'idioma. La immigració és un tema sobre el qual tothom es creu amb dret d'opinar, sovint sense arguments vàlids ni raonaments previs, i xerrades com aquesta et permeten formar-te una idea més justa de la situació i les circumstàncies en les que es troben els immigrants.

Unknown dijo...

Una mica allunyant-me de la valoració general i intenan no faltar el respecte a ningú...

Des del meu punt de vista el debat sobre immigració i salut no va causar en mi l'impacte que em van causar les dos xerrades anterior. No voldria que els meus comentaris fossin malinterpretats per ningú, no estic dient que la relació entre immigració i salut no sigui un tema de gran importància social. És evident que és un conflicte existent i a tenir en compte. El que intent'ho dir és que crec que es podría haver aprofundit molt més sobre el tema.

Esper-ho no ofendre a ningú ja que la meva experiència és molt ridicula al costat de la experiència del professionals que van portar el debat.

Sara Fernández Planas ( Estudiant de 1r de Medicina )

Anónimo dijo...

Realmente la charla fue tanto interesante como divertida y amenena. La manera en cómo transcurrió la tarde hizo que más tarde, desde mi casa, continuara pensando en todo lo que se habló.
Destacaría el esfuerzo que debemos hacer el personal sanitario en atender lo mejor posible a personas de otras culturas-etnias.. son personas como nosotros y creo que los que nos dedicamos al mundo de la salud debemos ver a ese immigrante como un paciente más al cual ayudar.. sin prejuicios.

Muchas felicidades una vez más por la charla del otro día.


Rubén Alarcón (estudiant 4t medicina)

Unknown dijo...

Bona tarda a tothom,
la xerrada va valdre la pena. No només pel tema, sinó pel to i els continguts de la mateixa. De totes les informacions vàries i variades que se'ns van oferir em quedo amb la de tenir en compte els jubilats del nord d'europa com a gruix més costós del què quotidianament anomenem "immigració".

Moltes gràcies als ponents.
Fins la propera!

Anónimo dijo...

Hola!

La xerrada de l'última sessió em va semblar molt interessant, i valoro positivament l'actitud dels ponents alhora d'explicar amenament i de forma divertida. Em va agradar molt com es va relacionar el component clínic am la basant social de l'immigració i les limitacions que suposa ser immigrant.

Èlia Vinyes i Roca.

Anónimo dijo...

Hola, sóc la Maria Mercadal,
Només volia donar les gràcies als organitzadors, realment estan fent una gran feina..avui nit ho han tornat a demostrar!
Recordar de la darrera xerrada el que es va dir sobre la gent del carrer "que tenen idees preconcebudes"...aquestes darreres setmanes m'hi he fixa't més i es nota que donar l'pinió és gratis i no fa falta tenir arguments per donar-la. La xerrada m'ha donat eines per combatre aquest corrent!
Fins aviat!

Anónimo dijo...

Hola! Buenas noches!

Muchísimas felicidades! El debate del otro día avivó mi interés por el tema tan exprimido de la inmigración. Considero que tanto los organizadores como los ponentes supieron orientar la conferencia de una forma excelente haciendo que los menos interesados por la problemática de la inmigración sientéramos de repente una enorme curiosidad. Supieron combinar muy bien los datos médicos con los datos sobre inmigración garantizando una charla muy dinámica.

Como estudiante de medicina que soy destacaría la explicación de la enfermedad del Chagas aunque aún hubiera disfrutado más si se hubiera ampliado con la explicación breve de alguna otra enfermedad que derive de la inmigración.

Ana Triguero Moreno.

Anónimo dijo...

Quan algú diu "immigrant", la primera imatge que se't ve al cap és la del africà, sudamericà que arriba a un país nou no per voluntat, sinó per obligació i que només busca una vida millor. Mai se'ns passa pel cap el "yayet" de l'europa rica que només ve aquí a passar el que li queda envoltat de sol i platja. És aquest tipus de immigració la que fa més despesa sanitaria, però com son europeus sembla que no siguin immigrants. Ens hauriem de queixar més d'aquests (que en els seus paisos tenen sanitat i, potser, millor que la nostra) i no pas d'aquells que venen de països en vies de desenvolupament els quals són joves i sans i que, per tant, poca despesa suposen.

Dina Chaaro dijo...

La verdad es que me gustó mucho la charla sobre todo la intervención del segundo ponente Israel Molina.
Me parecio muy interesante que se comentara que la población imigrante que más se beneficia del sistema sanitario español es la que normalmente no se tiende a considerar como imigrante, es decir todos los europeos comunitarios que después de jubilarse deciden irse a vivir a la costa del sol o las baleares y que debido a su avanzada edad son los que más carga dan al sistema sanitario. Y otro comentario que me hizo ver la gran carga de prejuicios que tenemos como sociedad y que como futuros médicos deberiamos ir eliminiando es la de considerar una varicela como sarna por considerar que el paciente seguramente era "uno de esos subsaharianos que llegan en patera".
Por último agradecer a los organizadores de estas charlas todo vuestro esfuerzo ya que realmente merece la pena y no solo por los creditos de libre elección ;)
Dina Chaaro

Anónimo dijo...

Hola,
Primer de tot dir que em va sorprendre el fet de que els immigrants els costés accedir a la nostra sanitat perquè em pensava que la nostra sanitat és pública i tothom té dret a "utilitzar-la".
I després, dir que arrant de la immigració que hi ha, no estaria malament que la sanitat bàsica tingués més conceptes sobre aquestes malalties i se les pogués tractar més fàcilment.
Raquel Vergés

Anónimo dijo...

Me gustó mucho la charla porque eran comentarios de primera mano de profesionales que se dedican a enfermedades propias de otros paises. Me pareció interesante la charla sobre la enfermedad de Chagas y también la importancia que le daban tener en cuenta el origen de cada persona a la hora de diagnosticar.

Anónimo dijo...

Personalment el que em va sorprendre més, va ser el tema de la despesa sanitària que comporta la immigració. Per desgràcia, no en teniem xifres, però, probablement, sigui major la que fan aquells jubilats del nord (no considerats immigrants) que aquells que vénen d'àfrica i sud-amèrica en busca d'una vida millor. També destacar el paper del metge, que ha de vetllar per la salut pública, oferint cura i evitant el contagi de malalties principalment infeccioses, aquí ja erradicades, que provenen de països subdesenvolupats.

Gemma Cuixart Carruesco

Anónimo dijo...

Hola de nou!

Un cop més una xerrada molt interessant. Sobretot m'ha quedat gravada una reflexió que posteriorment ja ha estat molt comentada. Mai m'havia plantejat el gast que suposa una persona d'avançada edat d'un país amb un bon nivell socio-econòmic que vé a passar la jubilació, i lo poc que els tenim en compte quan parlem de l'impacte que suposa la immigració sobre el sistema sanitari del nostre país.
El tema ha estat molt ben triat, i els ponents molt adequats. També s'agraeix el toc d'humor que va aportar l'Israel Molina, que sempre és benvingut.
El que si m'agradaria expressar és la meva decepció davant la gent que ve a les xerrades només pels crèdits i durant les explicacions es dediquen a parlar o a fer qualsevol altra cosa. És una pena no aprofitar aquestes xerrades.

Cristina Cámara Moreno

Anónimo dijo...

Hola a tots!

Mai m'havia plantejat la relació tan complexa que hi ha entre la salut i la immigració. Acabo de descobrir el "mediador"...un paper que ara que el conec el trobo importantíssim.

Crec que amb aquest tema, com amb tants d'altres, el problema principal és l'economia. I ja sabem tots que si hi ha els diners pel mig...costarà arribar a alguna solució gaire eficient, encara que es tracti de la salut. Ja podem anar debatent...poca cosa aconseguirem...

Clara Matas Nadal

Gisela Dausà Paniagua dijo...

Hola,

com ja s'ha dit, el tema de la xerrada de l'altre dia és un tema molt actual i conegut per tots nosaltres des de fa força temps, però tot i això no acabem de saber com tractar-lo. Tot i que a la majoria de gent ens agradaria ajudar, moltes vegades no sabem distingir entre si estem fent una bona acció o si simplement no estem ajudant a res.

Felicitacions als organitzadors!

Anónimo dijo...

Esta charlar dio a conocer enfermedades de que muchos de nosotros desconociamos y eso es muy importante! Estoy de acuerdo con todos los participantes que hay que hacer un esfuerzo para intentar que los inmigrantes se adapten a nuestra sociedad y no pensar que les estamos haciendo un favor en dejarlos estar aqui, ellos son parte esencial de nuestra sociedad.

Anónimo dijo...

Hola a tots!!

Em va semblar molt interessant la xerrada sobre immigració i salut, perquè moltes vegades no ens adonem lo difícil que pot ser per als immigrants que no parlen la nostra llengua, comunicar-se amb els metges. Quan realment és una qüestió importantissima, ja que estem parlant de la salut de persones, on moltes vegades la rapidesa i l'agilitat del diagnòstic fan que se salvin vides. És per això que caldria implantar als hospitals els serveis dels traductors per a les llengües extrangeres que es parlin més, com el xinès per exemple.


Cristina Capdet Santiago

Anónimo dijo...

Hola a tots!

Un gran xerrada, realment.


Responent al comentari del Marc Grifell, Marc, jo m'he trobat casos d'immigrants, sobretot d'equatorians, que per una banda anavem amb cara victimista a les cues de la seguretat social diguent que els feien esperar per ser immigrants, que no trobaven feina perquè eren immigrants, etc etc. i que contradictoriament, quan es trobaven malament anaven a clíniques privades. Reflexionem sobre això...

Anónimo dijo...

Per començar m'agradaria felicitar un cop més a la organització i als ponents per la xerrada sobre immigració i salut. Trobo que és un tema molt encertat degut a la seva incidència creixent del nombre d'immigrants i les barreres entre aquests i la salut. Vaig trobar especialemnt útil el paper del medidaor intercultural per tal d'apropar aquesta gent al sistema de salut, facilitar al metge les barreres amb l'idioma i interculturals. Així mateix, crec q s'ha de seguir treballant diariament en aquest àmbit i molts altres per trencar els falsos mites de q els immigrants tenen privilegis en quant a l'atenció sanitaria...

molts gràcies de nou per la meravellosa xerrada!!

Anónimo dijo...

Hola a tots!
M’afegeixo a molts dels companys i companyes per a felicitar a l’organització d’aquestes xerrades per l’encertada tria dels temes a debatre i dels ponents que exposen els seus coneixements, les seves experiències i les seves vivències. La veritat és que aquesta conferència em va agradar especialment, i és que sempre s’agraeix una mica d’humor (els “casitos” de l’Israel Molina :D).
Només voldria destacar un parell d’aspectes que, de fet, ja han comentat alguns companys:
- En primer lloc, la reflexió plantejada per la Dra. Maria Jesús Pinazo: qui és realment l’immigrant? L’home de negocis que viatja a l’estranger i torna a casa al cap d’un temps? El turista que aprofita les vacances per conéixer món? Tots associem el terme “immigrant” amb persones procedents de païssos pobres que venen al nostre país en busca d’una vida millor (tot i que sovint no és així…) que, al cap i la fi, són gent jove i sana, en edat de treballar. Per tant, qui són els autèntics responsables de les malalties importades que arriben al nostre país? Crec que és cosa de tots, i no només de l’últim col•lectiu que sembla culpable de tots els mals.

- És d’agrair descobrir i conéixer coses noves, com ara l’existència de la figura del MEDIADOR INTERCULTURAL, tan important en els temps que corren en què la immigració està en ascens. I és que fer possible una bona comunicació i un correcte enteniment entre metge (o personal sanitari) i pacient és el que permet una bona atenció i una relació més humana i propera amb el pacient. Hem de pensar que, si el fet d’estar ingressat en un hospital ja és difícil per nosaltres, estant en el nostre propi país, com ha de ser per una persona de fora que no aconsegueix fer-se entendre? És per això que considero de vital importància la participació d’aquests professionals en l’àmbit hospitalari, per tal de facilitar les coses i procurar aconseguir la millor atenció sanitària possible i la bona pràctica mèdica.

En fi, això és tot! Fins la propera! :D

Laura Capdevila (5è curs Medicina)

Anónimo dijo...

En primer lloc, comentar que em sembla molt interessant que a aquesta xerrada es tractàs el tema de "les malalties importades", ja que, avui dia s'està tornant a parlar molt sobre aquestes malalties que en principi es consideraven erradicades al nostre medi i que ara sembla que s'en descriuen nous casos o també les malalties que no són pròpies del nostre entorn.
Després, també voldria fer referència a que em va semblar fantàstic el fet que en alguns centres sanitaris hi hagi mediadors culturals, ja que, en algunes ocasions certes diferències culturals poden conduïr a interpretacions errònies del que es diu.
Finalment, tornar-vos a felicitar per les xerrades.

Mª del Mar Vidal Segui (medicina)

Anónimo dijo...

Hola a tots!
Primer de tot dir que una vegada més s'ha tractat d'una xerrada molt interessant i que tracta d'un tema de molta actualitat. Estic molt d'acord amb el que s'ha comentat fins ara, la societat té unes idees preconcebudes pel que fa a l'immigració, unes idees que moltes vegades s'allunyen molt de la realitat però que estan molt arrelades i són difícils de canviar. També és cert que la consideració que es té de l'immigrant canvia molt segons la seva procedència i sobretot segons el seu poder adquisitiu. La immigració es considera com un problema o una càrrega en molts aspectes de la societat, entre ells la sanitat. Però la sanitat és un dret fonamental per tot els habitants d'un lloc i s'han de buscar mesures per facilitar-la a tots els ciutadans i per a aconseguir una relació fluida. Els mediadors són una figura molt important que pot facilitar aquestes relacions.

Cristina Jaume

Anónimo dijo...

Hola de nou!
Doncs jo també vaig trobar que va ser una de les xerrades més interessants fins al moment. A més d'aportar-nos informació que jo personalment desconeixia.
Els ponents van estar excepcionals.
Em va cridar molt l'atenció la informació sobre la malaltia del Chagas, i no era conscient de la despesa que porta a la Sanitat la immigració.
Sempre va bé que professionals ens vulguin transmetre el que ells viuen i amb què es troben i encara més amb un tema que molts ens hi enfrontarem d'aquí uns anys quan entrem a la vida laboral com és la immigració, ja que no hem d'obviar que té un gran pes a la societat.

Cristina noguera Puig

Anónimo dijo...

Hola a tots!

Primer de tot, m'agradaria dir que m'encanta que hagi sortit a debat aquest tema ja que em sembla d'una actualitat inqüestionable.
Crec que la Medicina del futur, de la qual nosaltres serem els responsables, ha de ser una medicina compromesa i integradora.
A què em refereixo al dir això? Doncs a què nosaltres no estem només estudiant per curar catalans o espanyols, sinó també a tot aquell que ho necessiti, inclosos immigrants. Així, la persona que reclami la nostra ajuda, sigui de la raça, etnia o pais que sigui, ha de rebre la nostra millor atenció; aixó inclou conèixer sobre la seva cultura i tradicions, per no confrontar-nos amb elles, sinó conviure-hi. Crec que el pla d'estudis de medicina està horfe d'una assignatura d'aquest caire, que ens possi al dia de les necessitats reals de la medicina de camp, on s'inclou com tractar amb respecte i el millor possible als immigrants.

He dicho.

Daniel Pedrera Mulero

Anónimo dijo...

La xerrada d'aquest dia em va agradar moltíssim, especialment les ponències de la Dra. de malalties tropicals i del Dr. d'infeccioses, que ens van aportar una visió des de les especialitats que tracten aquest tipus de pacients i ens van ensenyar el que es pot arribar a fer amb tolerància i respecte.

Lara Colomé Ceballos

Anónimo dijo...

Bones!!

Primer de tot, felicitar pèr la xerrada i el tema, que nosaltres que serem futurs professionals de la sanitat ens interessa (i els que no, crec que també es interessant)

Primer de tot, la inmigració ha suposat una revolució en quant a costos en la sanitat, però no només en la sanitat, sino també en les escoles dels nens, per exemple, que cada dona pot venir de 3 a 4 fills i tots van a l'ensenyament públic.

També, treballen, cert, però crec que la proporció no és la mateixa que un treballador espanyol no inmigrant la seva despesa amb el que "cotiza"

Clar que tenen dret sobre la salut i ja que són legalitzats en aquest país puguin accedir a la sanitat pública com diu la nostra constitució, però... Crec que caldria regular-ho una mica, i si més no, reflexionar-hi, que de tant en tant no fa mal.

Salutacions!

Anónimo dijo...

Primerament, felicitar als organitzadors, ja que un dia més s'ha fet una xerrada molt interessant.
La immigració és un tema que està a l'ordre del dia en la nostra societat.
Tots hem d'esforçar-nos en l'adaptació d'aquests i ells facilment se sentiran amb forces per fer-ho, es tracta d'un treball mutu que ha d'acabar amb el racisme i la xenofòbia que lamentablement encara està molt present avui dia.

gemma cantero caballero dijo...

bona tarda a tothom

xerrada insuperable una de les que he vist mes ben plantejada i en la que podiem veure les diferents visions de la immigracio per boca de gent que la viscut en la seva propia pell.

Se que es un tema en el que hi ha molt debat posat que hi ha molta discriminacio per part de la societat actual davant de la gent que ve de fora


s'ha de pensar que mon nomes hi ha un i que tots formem part d'ell no hi ha territoris ni paisos ni fronteres nomes terra cel i aigua on podriem ser lliures si volguesim

Unknown dijo...

hola,

Solo decir que la charla fue muy interesante puesto que trataba un tema de actualidad. Es cierto que hoy dia se tienen conceptos estipulados sobre la inmigración que pueden cambiar según la procedència y el nivel adquisitivo.

Resultó curioso descubrir la presencia del mediador intercultural que facilita la comunicación médico-inmigrante.

Núria Salgado Borrego

Anónimo dijo...

No puc començar aquest comentari de cap altra manera que felicitant als organitzadors per la tria d’uns ponents i una temática tan encertada. I agrair per descomptat la magnífica conferencia als ponents.
De la 1ª ponent destacar la denuncia d’un dels prejudicis més arrelats a la nostra societat: la majoria de malalties importades no venen dels immigrants, sinó dels turistes, cooperants i viatgers. Del ponent de l’hospital de la Vall d’Hebron, vaig agrair els consells per gestionar la pràctica mèdica dins d'una realitat pluricultural.
I de la ponent que era mediadora intercultural, vaig valorar molt la seva informació sobre un col•lectiu per a mi tan desconegut com el xinès...realment molt interessant.

Cristina Fernández Gonzalez
3r de Medicina

Joan Toni dijo...

El fet que augmenti la immigració s'està convertint en un problema social quan hauria de ser una simple cosa normal perquè tots som habitants d'allà mateix al cap i a la fi. L'únic que s'ha fet ha estat imposar fronteres "materials" per tal de separar estats. No s'han tingut en compte els pobles ni res, sinó principalment els interessos econòmics i polítics. El fet de treure un poble del seu territori el força a haver-ne de sortir, per la discriminació i anar a la recerca d'un futur millor.

Elena dijo...

hola
la conferencia de inmigración y salud me gusto mucho porque como dicen otros compañenros es una tema de actualidad, muy delicado y que da mucho que hablar.
Tras esta charla me hizo reflexionar sobre lo que supone ser un inmigrante y el razismo que hay en nuestro entorno, todos deberíamos concienciarnos en contra de este racismo y fomentar la tolerancia y la convivencia.
Felicitaciones porque se ha tratado un tema importante con un enfoque desde primera persona que ha generado mas impacto lo dicho por ellos.
adeu

Anónimo dijo...

Hola!

La inmigración aumenta cada día y nosotros, como futuros profesionales sanitarios, seremos quien nos tendremos que enfrentar a los problemas de salud que presenten. Pienso que a pesar de no estar suficientemente informados sobre su cultura y costumbres, todo es posible a través del respeto y la tolerancia mutua. Con un poco de tiempo, interés y cariño podemos llegar a hacer que se sientan integrados en nuestra sociedad.

Josefina López Domínguez

Laura Martí Gelonch dijo...

Hola a tots!
Immigració i salut...crec que quan ho vaig llegir vaig pensar que seria algo sobre els immigrants que venien aqui, que no podien viure be i emmalaltien, etc etc...però la xerrada em va fer veure que sobre la immigració hi ha mil punts de vistá i que no només és immigració el que surt per la tele en els documentals de "callejeros"
Aixi doncs, gracies de nou per la xerrada i sobretot per fer-me veure de nou les precarietats del nostre sistema sanitari...s'ha de posar remei