1/5/09

Debat: Turisme solidari

Ja podeu fer els vostres comentaris de la xerrada sobre turisme solidari. Aprofitem també per dir-vos que s'ha creat un grup al facebook sobre les xerrades (gràcies Marta!):

http://www.facebook.com/group.php?gid=76704948149&ref=ts


Gràcies per participar!

62 comentarios:

Cristina Tarragó i Fernández dijo...

Cristina Tarragó i Fernández

Hola a tots!

Fent al·lusió a la xerrada d'ahir dijous, val a dir que va ser realment interessant; com totes!
Vaig aprendre forces coses i també vaig poder reordenar certs conceptes. A títol personal, considero que això del 'Turisme Solidari' sens dubte és quelcom força positiu. Penso que, d'aquesta manera, també t'acostes a altres realitats que conformen el món i que a vegades tenim oblidades. S'ha de fomentar aquest tipus d'activitats i fer-les presents per tal que la gent prengui consciència i per tal que es creii una certa implicació i interès pel tema.

Gràcies per totes i cadascuna de les sessions.

Anónimo dijo...

Una xerrada més tan interessant com les anteriors.Penso que és important la visió que van oferir aquests tres ponents del turisme solidari, ja que explicaren en que consisteix i ajudaren a veure com es diferencia del turisme normal, amb intencions i finalitats clarament diferents. Està bé també sebre que existeixen aquestes associacions i els projectes i activitats que ofereixen. Molt satisfeta d'haver-hi pogut assistir un dia més.

Neus Roig.

Noe dijo...

Bona tarda a totes i tots!

Un cop més la xerrada va ser molt interessant. Ens van apropar a una forma diferent d'entendre el turisme, mostrant-nos diferents projectes, i per tant opcions diverses de fer turisme solidari. Crec que és una bona opció per prendre consciència de la realitat del nostre món de forma més profunda que ho fa el turisme habitual de visita i fotografia. Moltes gràcies per apropar-nos de nou a una forma diferent d'entendre les coses i de prendre consciència que és important implicar-se per canviar les coses.

Noelia Vázquez
Infermera i estudiant d'Antropologia

Unknown dijo...

Crec que la xarrada va ser molt interessant, ja que vam poder conèixer millor el concepte de turisme solidari, i ens va quedar molt clar que la finalitat d'aquests projectes és sensibilitzar a aquells que vulguem realitzar-los, sense asignar tasques indispensables. Es tracta de coneixer els aspectes socioeconòmics i culturals del lloc destí, al marge del concepte de turista que existeix actualment. Crec que aquest tipus d'activitats han de fomentar-se per tal que tots puguem prendre'n consciència.

Núria Blasco Ahicart

Pia Español Lloret dijo...

Hola!
La xerrada del dijous em va semblar força interessant, el tema ja em va cridar l'atenció i les explicacions dels ponents no em van decebre. Vam veure el turisme des d'un punt de vista molt diferent, sempre està bé conèixer algunes associacions d'aquest tipus, ja que no se sap mai, però m'agradaria viure una experiència d'aquest tipus.
Gràcies als organitzadors, com sempre organitzant xerrades interessants.
Fins la pròxima!

Cristina García González dijo...

Hola a tothom!
La darrera xerrada em va semblar molt interessant tot i que el ponent de Setem semblava més aviat que estigués fent propaganda de la seva organització.

Voldria remacar el que van dir els ponents sobre que hem d'intentar treure aquesta mirada occidental d'anar a ajudar. Com també, de que tenim el millor als nostres països i que tot els països han de desenvolupar-se. Per això, tal com van dir, em sembla molt interessant una mica de formació i recerca personal abans de marxar del teu país cap a un altre amb una cultura i uns costums determinats.
Convido a tothom que estigui interessat en aquest tipus de viatges perquè són molt enriquidors.
Si algú està interessat he trobat una pàgina web d'una organització que realitza turisme solidari entre d'altres,http://www.aipc-pandora.org/
Gràcies als organitzadors i la bona predisposició dels ponents en cadascuna de les xerrades.

CRISTINA

Ivan Reina dijo...

Hola a tothom!
El tema d’aquesta última xerrada la veritat que m’interessava des del principi degut a les meves experiències prèvies en una ONG, i pel que fa la meva opinió, és força satisfactòria ja que els ponents van donar una visió força amplia del tema i veient diferents punts de vista, però em va decebre el fet que s’encoratjava i s’animava a promoure aquest tipus de turisme i la veritat... jo no estic gaire a favor... però atenció! No estic a favor de fer-lo de forma indiscriminada i per hobby perquè sincerament, em sembla molt trist (i això existeix) que la gent en comptes d’anar a visitar la torre Eiffel en les seves vacances, marxa a visitar a “los negritos del Àfrica, a ver como viven”.
Crec que aquest tipus de “turisme” sempre ha de tenir un alt grau d’implicació per part de la persona que es decideix a fer-ho, no ha de ser una decisió que es prengui a la lleugera ja que si no les connotacions i estímuls negatius que es poden arribar a donar són brutals.
Llenço la meva opinió perquè m’agradaria obrir debat sobre aquest tema per tal de saber que en penseu, llavors:
Turisme solidari, sí?, Turisme solidari, no? O sí, però amb matisos?
A veure que dieu!, que tot això de debò, a mi em servirà després per poder informar a gent que em pregunti i també per poder ser més crític i flexible amb mi mateix.
Gràcies a tots! I salutacions!

Iván Reina Fernández – 2º Medicina

Montse Russo dijo...

Bones,
Aquesta xerrada ha estat realment molt bé. Primera perquè no sabia què era el turisme solidari, i va quedar reflectit en les tres intervencions dels ponents. És d'agrair la participació de nou del doctor I. Molina, que planteja el tema d'una forma molt amena i entretinguda, i que aconsegueix captar l'atenció del públic.
Volia comentar, també, que em va sorgir el dubte de si realment aquest tipus d'activitats "no serveixen a canviar el món". Tot i que la finalitat principal és conscenciar als països desenvolupats de la situació de diverses zones del planeta amb menys sort que la nostra pel que fa als recursos, pel que vaig entendre, a posteriori se'n deriven ajudes en aquests llocs. No seria més pràctic ajuntar les dues accions, i no només visitar i fer-se una idea de la situació, sinó poder intervenir en millorar en la mesura que sigui possible? O sigui, en comptes d'anar allà i observar i retenir el que es veu, o participar en les activitats quotidianes sense esdevenir indispensable, no seria millor implantar sistemes que fessin més fàcil la vida dels qui hi viuen? Potser això ja serien funcions més pròpies d'una ONG?...
Adéu siau.

Anónimo dijo...

MARTA VILLACAMPA MUÑOZ

Hola a tots!

Ha esta un xerrada molt interessant. Jo no coneixia gaire aquest tema i agraeixo a la organització per haver plantejat aquest tema.

Crec que el turisme solidari aporta moltes coses positives i caldria fomentar-lo més.

M'ha semblant enriquidor el fet de conèixer algunes de les associacions i activitats que ofereixen aquest tipus de turisme.

Moltes gràcies.

Monica Quintana dijo...

La xerrada del dijous anterior va ser una de les que més m'han agradat. Els ponents ens van explicar en què consistia exactament el Turisme Solidari i ens van fer veure tots els avantatges que comporta, però també els inconvenients que se'n poden desprendre. Crec que és una bona opció per a tots aquells que tinguin el temps i els diners suficients, ja que considero que és una alternativa molt més enriquidora que el típic viatge turístic convencional.

Mònica Quintana Codina

Anónimo dijo...

Hola! La veritat és que aquesta última xerrada sobre el turisme solidari ha estat una de les més interessants. Jo, suposo que com molta altra gent, tenia una idea del que era, però una mica errònia...Mai havia analitzat tan a fons la funció realitzada en els països destí i em va sobtar bastant el fet que els viatgers no anessin a ajudar directament i també l'efecte negatiu que podien provocar segons tot el que es va estar exposant. A més, va estar molt bé donar-nos a conèixer associacions i projectes concrets, per si algú està interessat. Fins la pròxima!
Núria de la Torre.

Anónimo dijo...

Bona tarda,
a mi em va resultar impossible assistir a aquesta xerrada i el tema m'interesa molt.
M'agradaria i agrairïa que comentéssiu aspectes, visions, comentaris, etc. de les ponències que us vàrem semblar profitosos o que us vàren sorprendre.

Gràcies i fins la próxima,

Paula Ferrer

Solde17 dijo...

Hola a tots!!!

Altre cop, felicitar una vegada més als organitzadors i sobretot als ponents! Personalment, crec que va ser una de les millors xerrades d'aquest curs. Sempre m'ha cridat l'atenció la qüestió del turisme solidari i, el passat dijous, tot i tenir unes pinzellades de què significava, em va quedar molt més clar.
A més, se'ns van facilitar organitzacions destinades a aquesta funció i ho agraeixo.
Va ser un tema molt enriquidor i impactant per les coses que es van dir. A vegades un no sap fins a quin punt un viatge d'aquests pot fer canviar a una persona en els seus estils de vida al tornar d'allà.

Gràcies i fins la pròxima!

Laura Soldevila (4t Medicina)

Elena Murillo dijo...

Hola a tots!!!

He de felicitar a tota la organització i a tots els ponents perquè realment la xerrada ha estat super productiva desde el meu punt de vista. El turisme solidari q tots ens em plantejat en alguna ocasió de vegades tira enrera per l'incertesa de on van a para els diners, si relament es pot ajudar... i milions de questions més q se'ns plantejen i crec doncs super productiu sentir el punt de vista de gent responsable en gestionar tot tipus de voluntaris. La veritat és q si ja en tenia, a una li entren més ganes de dur a terme projectes com aquest pq per poc q pugui semblar sempre aportem el nostre granet de sorra.

Moltes gràcies de nou!!!!

Elena Murillo (6è de medicina)

Anónimo dijo...

Hola!

Aquesta xerrada ha estat bastant interessant perquè la veritat és que no tenia ni idea de aquest tema, vull dir que ni tan sols n'havia escoltat a parlar. Sembla una bona forma per poder conèixer la situació d'aquests països i crec que ajuda bastant el fet de veure-ho per després seguir ajudant desde aquí. Crec que un punt important per això són els cursets que s'han de fer abans perquè moltes vegades no se sap res sobre la cultura del lloc on es va i no se sap com actuar. A més, els "destins" són arreu del món.

Natalia Arza

Elena dijo...

Elena Rico Aragon

Hola

El debate sobre turismo solidario fue muy interesante, trató un tema sobre el que no tenia conocimiento y me sorprendio. Creo que como ya se comento tiene aspectos positivos que son faciles de ver pero en cambio los negativos se tendrian que a ver remarcado mas pues tambien son muy importantes. NO solo explicar lo que suprondría para alguno de nosotros ir sino tambien desarrollar mas como eso repercute en la familia con la conviviriamos.
Independientemente de ese apunte el tema era muy entretenido.
Racias

Anónimo dijo...

Hola a tots!
Crec que aquesta darrera xerrada ha estat la que més m'ha agradat de totes i supòs que és perquè es tracta d'un tema que no ha de resultar gens difícil voler-hi participar. És a dir, crec que ha de ser una experiència que segur que, almenys un poc, t'ha de replantajar la manera que puguis tenir de veure les coses, és impossible que et quedis indiferent. I tal com van dir diverses vegades, i em va agradar, no ens hem de pensar que si anam al país que sigui a fer un projecte o a un camp de treball els solucionarem la vida a les persones que viuen allà, sinó més bé el contrari, que la convivència amb ells ens ajudarà molt a nosaltres mateixos a millorar.
Un altre aspecte que també em va cridar l'atenció, per dir-ho d'alguna manera, és que s'hauria de minimitzar l'impacte que causi allà la persona que hi va com a turista, ja que en alguns casos pot ser contraproduent.

M. Mar Vidal Segui (4t medicina)

Anónimo dijo...

Bones! Crec que aquesta xerrada ha estat de les millors, sobretot pel fet que el turisme solidari és alguna cosa que ens pot arribar a implicar directament. Els ponents ens van explicar pros i contres, i van aconseguir, si més no, que ens interessésim (potser més que momentàniament) per una nova forma de viatjar en la qual nosaltres no som els únics que en sortim beneficiats. Gràcies altre cop.

Gemma Cuixart Carruesco (4t medicina)

Cristina Noguera dijo...

Hola! Molt interessant la xerrada de dijous!
els tres ponents ens van explicar en que consisteix el turisme solidari i la veritat que tot i que té els seus inconvenients, em sembla una manera molt interessant de viatjar!

Anónimo dijo...

hola a tots! crec q aquesta ha estat una de les xerrades més interessants del curs. Em va agradar molt la manera d'enfocar-la per part dels ponents, remarcant en tot moment que no es tracta d'anar a un lloc a canviar la vida de ningú, sinó d'ajudar-los de manera que no els hi siguem imprescindibles, prenent consciència i sensibilitzant-nos de la realitat que viuen.

Lidia Paino Pardal

Helena Pla dijo...

Bona tarda a tothom,Després de llegir-me uns quants comentaris de les persones que van assistir a la xerrada de Turisme Solidari penso que molts coincidim en el mateix. La veritat és que estava poc informada d'aquest tema i penso que donar-li un caire diferent a la manera de veure el turisme és molt interessant. Pel que fa a la meva experiència personal, estic posada en un esplai en què els monitors van a passar un mes al Brazil durant l'estiu per tenir una experiència com a monitor en un país molt diferent del nostre. Coincideixo amb l'opinió d'Israel Molina quan deia que no només et pots quedar amb el viatge i l'experiència sinó que s'ha d'haver treballat des d'aquí prèviament i si pot ser després d'haver tingut l'experiència.Moltes gràcies i fins la següent xerrada!Helena Pla Juher (1r medicina)

Anónimo dijo...

Bones,

Comparteixo opinió amb els meus companys, ja que la darrera xerrada em despertava molt d'interès.


Estic totalment d'acord amb el comentari de l'Iván. Igual que tu, trobo penosíssim que es faci aquest tipus de turisme pel simple fet de constatar que "jo que viatjo i tinc moltes peles, vaig a veure a quatre pobres a veure com s'ho fan per poder viure...". Jo no sé què li deu passar pel cap a un dels "negritos africanos" que va mig despullar quan veu a un nen occidental amb les seves bambes nike, les seves ulleres de sol del seu color preferit, menjant-se un gelat i amb mil joguines que li surten de la motxila...
No s'ha de generalitzar, però segur que molts cops és així. Per això, també considero que han de ser viatges constructius, de manera que el viatger pugui aportar-hi alguna cosa, o si més no, conscenciar-se veritablement de les pèssimes situacions de molts habitants del planeta i actuar d'alguna forma per millorar-ho i erradicar-ho.



Fins la propera!


ANNA CEBALLOS ROJAS
2N MEDICINA CLÍNIC

Anónimo dijo...

Hola a tots!
La xerrada sobre turisme solidari, com la majoria de conferències, m'ha semblat molt interessant. Suposo que deu ser una experiència que condiciona molt la manera de veure el món a posteriori, ja que ha de ser un fet molt positiu i gratificant conviure i implicar-se amb gent d'altres cultures i en les seves vides qüotidianes. Ha de ser una estada molt enriquidora quant a l'aprenentatge que comporta i els vincles que s'estableixen.
M'ha semblat molt bé el fet que s'imparteixin uns cursets per tal de formar les persones que marxaran, i com van dir, fer conscient que no s'ha de partir amb la intenció de salvar el món ja que no es faran grans accíons, sinó col·laborar en la mesura del que es pugui, la qual cosa, si es fa ben feta pot resultar tan beneficiosa per les persones que acullen com satisfactòria per aquelles que se'n van.
Fins la pròxima!

Marta Llach Roca (2n medicina)

Anónimo dijo...

Hola,
Comparteixo opinió amb la resta dels meus companys, ja que considero que aquesta xarrada ha estat realment interessant.
Gràcies als 3 ponents que van estar presents, ens vem poguer fer una idea força clara del que consisteix realment el turisme solidari; degut a que ens van exposar els advantges i els inconvenients que s'amaguen radera d'aquets. Des del meu punt de vista, crec que van aconseguir despertar interès per a aquest tema.

Fins la pròxima:
Marta Cosgaya

Anónimo dijo...

Hola a tothom!

Altre cop, felicitar als organitzadors i als ponents de la conferència ja que crec que com molts dels meus companys han dit, que va ser un tema força interessant que va despertar cert entusiasme i neguit
Em vaig poder fer una idea dels avantatges i incovenients que suposa el turisme solidari i també em va ajudar a resoldre algunes qüestions que m'havien passat pel cap o que tenia en mala reconsideració. Personalment crec que el turisme solidari és un fet positiu que t'ajuda a prendre consciència de la realitat.

Anna Baró Serrano
2n medicina (Clínic)

Anónimo dijo...

La veritat és que els temes de les xerrades de Coperació Internacional sempre són molt interessants, però la de l'altre dia sobre Tuisme Solidari a més va ser especialment "útil" ja que va desperar en mi les ganes que sempre he tingut de fer algun tipus de viatge- voluntariat.

El problema és que, pel que jo he experimentat, quan una es planteja realitzar una activitat d'aquestes se sent una mica desemparada i suposo que això és el que sempre m'ha tirat una mica enrera, però després de la xerrada de l'altre dia ja tinc més informació i recursos pel dia que em decideixi a fer un viatge solidari, i crec que només per això (a part de per moltes altres coses, és clar) ja va valdre la pena.

Moltes gràcies!

ARIADNA FABIÀ MAYANS

Anónimo dijo...

Hola a tots!!

Com quasi sempre va ser una xerrada molt interessant, es van enfocar tant el punts positius com tots els inconvenients del turisme solidari.

Jo crec que el turisme solidari és una experiència que ens pot enriquir molt com a persones, però que no s'ha de fer com un capritci, sinó que s'ha de fer informant-se i participant en projectes útils que també vagin a aportar coses positives a les persones del païs de destí.


Catalina Moyá Salom

Anónimo dijo...

Hola a totes i a tots:

Suposo que aquest ja serà l’últim comentari que faci i aprofito per felicitar els organitzadors per la iniciativa de acostar-nos a un tema tant interessant com és el mon de la cooperació enfocada dins la carrera de Medicina.

Aquesta xerrada hem va despertar un especial interès des del principi ja que suposo que molts dels que participem en aquestes conferències ens hem plantejat realitzar tasques de cooperació o turisme solidari en algun moment.

Felicitar també els ponents ja que hem van resoldre molts dubtes que tenia sobre el tema i hem van ajudar a enfocar-ho des d’una perspectiva mes objectiva i realista.

Clara Padró Casas

Alejandro Mazarro Campos dijo...

Hola a tots!

Crec que aquesta conferència ens ha deixat a tots clar, per fí, que el turisme solidari fa molt més pel turista que pels habitants del país visitat, una realitat que potser costa d'acceptar perquè, des de la nostra posició privilegiada, molts sentim que hem de posar el nostre granet de sorra per pal·liar les grans diferències entre paísos... Però el turisme solidari només és el primer pas, només és l'acceptació d'aquesta realitat; per això també ha de ser el detonant perque ens involucrem i, ara sí, ajudar realment a aquells que necessiten la nostra ajuda.

Fins el pròxim dia

Anónimo dijo...

Una última xerrada molt constructiva. Si bé no va transmetre el típic missatge idealista que acostuma a acompanyar a la paraula solidari, aquesta xerrada va enfocar el tema amb una visió madura i realista, sens dubte necessària si el que realment volem fer és ajudar. Els ponents, cadascun amb el seu estil, van contribuir a crear molt bon ambient i tot plegat va fer que la sessió valgués molt la pena.
Gràcies a tots.

Cristina Cámara Moreno

Anónimo dijo...

Hola!

Después de asistir a esta charla, la idea fundamental que me ha quedado es que no puedes hacer cooperación y crear un perjuicio a la población a la que vayas. Es algo obvio que nadie haría intencionadamente, pero que uno puede cometer sin darse cuenta. Es necesario, por tanto, no convertirse en un elemento imprescindible para la comunidad y valorar previamente la repercusión que tendrá tu actuación.

Josefina López Domínguez

Anónimo dijo...

Hola!!

Volia comentar que un cop més s'han complert les meves expectatives davant la xerrada que ens van oferir aquesta última vegada. Com a tema crec que pot donar per molt ja que en algun moment de la nostra vida molts ens hem proposat fer turisme solidari, però per desconeixença o fins i tot desconfiança ens hem tirat enrere.

Personalment, he trobat molt interessant l'exposició dels ponents i m'ha agradat trobar-hi certes diferències entre els 2 tipus de turisme solidari, ambdós mot acceptables.

Valorant la informació rebuda i les circunstàncies personals, puc reafirmar que en un futur m'agradaria realitzar un viatge solidari.

Cristina Lafuente (4t Medicina)

Anónimo dijo...

Hola a tothom!

Com esperava, la darrera xerrada va ser molt interessant i sobretot enriquidora.
Personalment, crec que hem arribat a un punt on les fronteres entre els "diferents móns" fan que només tinguem una idea de com és la vida en cultures diferents només per allò que ens fan arribar.
Per aquest motiu, no només trobo aquest tipus de turisme sigui una excel·lent opció a l'hora de decidir fer un viatge, tot i que destacaria la importància que s'ha de tenir certa implicació. Com han dit altres companys, no es tracta només d'anar a veure com viuen, per allò de "veure món"; sinó que cal que la persona estigui disposada a formar part d'aquesta cultura durant la seva estada i soretot a extreure el millor d'aquesta experiència tan enriquidora.
Sens dubte, és una manera excel·lent d'aproparte a la realitat dels diferents llocs del món,i que realment m'agradaria experimentar-ho en primera persona.

Paula Serrano Chinchilla

Unknown dijo...

Como la primera charla en la que participó, la exposición de Israel fue sin duda la que más me entusiasmó.
Generalizando un poco, me resultó bastante interesante la charla del otro jueves, ya que es un tema del que apenas estaba informada, y me parece que a todos nos motivó bastante para, algún día, involucrarnos de alguna manera u otra y animarnos a participar en algunas de las actividades que se nos expusieron.

María Aiguabella Font

Dr Kiki dijo...

Hola!
La veritat es que em va sorprendre la xerrada sobre turisme solidari ja que no tenia ni idea que existís! Això si, si m'he de quedar amb alguna cosa de la xerrada és amb un comentari que es va fer que deia que perquè gastarnos 2000€ en un bitllet d'avió si pots donar-los a ONGs que segur que els aprofiten d'alguna manera? No sé, em va donar la impressió de que hi ha gent hipòcrita que malgrat que les seves intencions siguin bones es gasten una millonada en anar a un pais a ajudar d'alguna manera a gent que ho necessita per tal de silenciar la seva consciència moral quan aquesta millonada la podria destinar integrament a programes de desenvolupament que segur duen a terme ONGs arreu del món i que segur que ho fan molt més eficientment que algú que no en té ni idea.
També m'agradaria comentar que em vaig quedar amb les ganes de sentir a algún metge que hagués destinat un mes de les seves vacances a anar a algún pais que ho necessités per tal d'ajudar.

Enric Vergés Gil
4rt Medicina

Lídia Martínez Fijo dijo...

Ei què tal companys!!!
Doncs bé, d'aquesta xerrada malauradament per conflictes fisiològics interns al meu abdomen, vaig poder gaudir poc de la xerrada dels conferenciants, però tot i així, la vaig trobar força interessant i m'hagués agradat que el primer ponent hagués donat referències sobre cóm poder accedir als programes que organitzava, ja que em van interessar, doncs oferia la possibilitat de viatjar a Palestina entre d'altres zones encara avui en dia desgraciadament conflictives. De totes maneres, trobo fantàstica la idea, encara que no assequible per a totes les butxaques i discrepo en l'objectiu final d'intentar captar cooperants per a les ONG's perquè això ha de ser un acte mérament voluntari i no forçat per les circumstàncies.
Fins la darrera xerrada companys!!!
Que ens vagi bé a tots els exàmens!!!!

Nuria Espuña dijo...

Hola a tothom!!!

La xerrada del darrer dijous va ser molt interessant. Es va donar un punt de vista al turisme molt diferent al que alguns teníem.
La xerrada de cada ponent em va servir per aprendre coses sobre aquest món totalment nou per a mi!

Una vegada més, felicitats als organitzadors.

Núria Espuña

Anónimo dijo...

Molt bona nit !!

Aquesta última xerrada em va semblar molt interessant i, a més, ¡se'm va fer curta! Suposo que per la 'frescor' i naturalitat dels ponents que des d'aquí vull felicitar no només per la xerrada sinó pel treball que duen a terme.

No vull anar-me'n sense expressar la meva conformitat amb la opinió de la resta dels companys sobre el concepte erroni que pot tenir alguna gent sobre el 'turisme solidari'.

Moltíssimes gràcies cooperadors!

Ana Triguero Moreno (2n medicina)

Anónimo dijo...

Bones a tots!!

Respecte a l'última xerrada he de comentar que no m'entusiasmava gaire ja que no sabia de què tractava això del turisme solidari però un cop allà em va enganxar, sobretot la xerrada d' I.Molina,ja que em van fer interessar per voler saber què és això del turisme solidari, com es pot fer i en què consisteix. Em va xocar molt el fet que la mínima idea del que jo creia que és aquest turisme i el que ens van explicar és totalment diferent, és una altra cosa!!
Dir també que em vaig quedar una mica feta un embolic ja que certament turisme i solidaritat segons com s'enfoqui són paraules que no peguen però amb el que van explicar vaig poder veure de què tracta i que es vol aconseguir amb aquest.

Fins la pròxima semana!

Elena Sacristán Salarich

Cristina Jaume Batle dijo...

Hola a tots!

La conferència ens ha parlat d'un tema que ens pot interessar a molts que esteim estudiant medicina, ja que molts ens podem plantejar realitzar una estada solidaria. Per això veig important que se'ns hagi explicat d'una manera clara i realista. Sempre s'ha de tenir present que a part de ser una experiència personal enriquidora també ha de tenir una finalitat positiva per a les persones que viuen en el lloc, per tant s'han de dur a terme projectes interessants i que realment puguin aportar coses.

Cristina Jaume

Laura Martí Gelonch dijo...

hola a tots!
per no ser menys, aquesta va ser una de les xerrades que em va semblar més interessant del curs. gràcies a les diferents intervencions dels ponents molts de nosaltres vam poder esborrar de la nostra ment petits dubtes que sen's plantegen a l'hora de voler fer un viatge d'aquest tipus

Moltes gràcies

Anónimo dijo...

Hola a tots!
La xerrada de turisme solidari va ser molt interessant, especialment perquè els ponents pertanyien a diferents organitzacions que actualment treballen en diversos projectes. El missatge va quedar clar, els turistes solidaris no han de ser imprescindibles per la població, sinó que el propòsit major consisteix en difondre l'experiència i ajudar als que més ho necessiten. Moltes felicitats als organitzadors.
Fins la pròxima!

Anna Planas Ballvé

Mercè Cuadras dijo...

Hola!
La xerrada sobre el turisme solidari em va fer entendre el paper dels organitzadors d'aquestes associacions que promouen el turisme solidari. Vaig adonar-me també de la importància de la preparació prèvia al viatge i del compromís que aquest comporta, ja que participar en un projecte d'aquest tipus no és una decisió que es pugui prendre a la lleugera.
La veritat, és que crec que viure una experiència de turime solidari ha de ser molt enriquidor.
Moltes felicitats als organitzadors i als ponents per una xerrada tan interessant!!!!!

Sheila Bermejo Garcia dijo...

Hola!

Primer de tot felicitar als ponents per les seves xerrades i la claredat a l'hora d'expressar el contigut.

Va ser una xarla per mí molt productiva perquè em va aportar una altra visió del turisme que crec que cada persona hauria de fer algun cop a la vida, ja sigui per ajudar i per viure una nova experiència molt productiva i que se'n pot apendre coses molt diferents de les que podem apendre en el nsotre entorn.

Gràcies per la xerrada!
Petons.

Daniel Pedrera Mulero dijo...

Salutacions a tothom!

Un cop més, puc dir que sorto d'una xerrada amb nous conceptes i idees, podent dir que he aprés coses noves! Només per això, gràcies als 3 ponents.

D'aquesta conferència destacaria diverses coses. Primerament, que no sabia que existia la possibilitat de fer tursime i a l'hora ajudar la gent autòctona de la zona. Crec que és una experiència que hauriem de provar tots, tant la de camps de treball com l'opció més ociosa. En segon terme, m'agradaria ressaltar idees que van aparèixer al llarg de la xerrada, com el fet que "nosaltres som totalment prescindibles, l'idea és que les persones d'allà puguin fer el mateix quan no estiguin els cooperants", "no anem a salvar el món, anem a aprendre com millorar-lo", idees que ja mereixen tota la xerrada. Per últim, agrair als conferenciants que poguessim fer més d'una hora de debat, el que va deixar possibilitat a participar a tothom.

Tant de bo algun dia tingui l'oportunitat de viure una experiència com la que en aquesta xerrada ens han descrit!

P.D.: Em va encantar l'història d'amor entre l'Israel i el representant de Setem! jajajaja

Anónimo dijo...

Bona tarda a tots!

La veritat és que, com alguns de vosaltres heu dit, aquesta va ser una xerrada molt interessant i que va permetre a més d'un (almenys a mi) tenir una idea més clara del que es coneix amb el nom de "turisme solidari". Com ja s'ha dit, trobo que és una bona opció per a acostar-nos a noves cultures i a formes de vida diferents a la nostra; i és que la seva finalitat és que en prenguem consciència i que les experiències viscudes despertin en nosaltres un sentiment d'implicació, un interès envers aquest tema, i aconseguim sensibilitzar-nos per tal de poder col·laborar en la mesura del possible. Hem de veure-ho com una oportunitat d'enriquiment mutu, tant pels visitants com pels visitats.

Està bé saber que existeixen aquestes possibilitats, de cara a futurs viatges; així que gràcies per la informació facilitada!

En fi, fins la propera!

Laura Capdevila Villagrasa 5è Medicina

Irene Gallardo dijo...

Bona tarda!

A mi també em va semblar molt interessant l'última xerrada, en especial que ens expliquessin el funcionament del que es coneix com a turisme, ja que tot i que tothom ha sentit parlar d'ONG, moltes vegades no sabem ben bé on ens hem de dirigir per participar-hi.
Fins la pròxima!

Eliseu Esterlich i Galera dijo...

Hola a tots!

El tema d'aquesta xerrada reflecteix clarament la seva raó de ser, que no és altra que acostar-nos i parlar de realitats poc conegudes i tractades. Realment no havia sentit mai a parlar del concepte "turisme solidari", fins i tot veia aquests termes com a contradictoris i difícils de poder unir.

Tot i que un viatge d'aquest tipus suposa diferents inconvenients, penso que si s'enfoca de manera respectuosa amb el país que es visita i es fan cursets previs per comprovar l'idoneitat del "viatger"; és una forma molt útil de generar consciència sobre la situació que es viu a molts països.

Fins la propera!

Eliseu Esterlich i Galera

Elena dijo...

Hola!

Decir que la charla me gustó bastante, al igual que muchos de los que fuimos.
Nos mostraron otro tipo de turismo, como es el solidario. La verdad es que no tenía mucha información sobre este tipo de turismo.

En cuanto a la respuesta a la pregunta de “¿turismo solidario?” yo me inclino más hacia el “sí, pero con matices”. Considero que una persona que haga este tipo de viajes debe ser consciente de que no irá como turista y creo que esto es un poco difícil. Hay que implicarse a fondo, pienso. Creo que está muy bien la formación que dan a las personas antes de ir, siempre y cuando se la aplique uno a sí mismo. Es importante saber a lo que se va.
Y, pues eso.

Que vaya bien!!

Elena Pérez Concepción

Jordi Soldevila Estapé dijo...

Bones a tothom,
Primerament i com sempre donar les gràcies a tots els que han pogut fer possible aquestes ponències.
Sobre aquesta amb concret penso que aquest tipus de turisme és molt enriquidor per la zona que se'n beneficia i s'hauria d'aconseguir augmentar-lo en els pròxims anys.
Personalment vaig poder compartir una experiència d'aquest tipus a Àfrica i aquesta va ser molt especial, espero que molta gent pensi com varis de nosaltres i faci un pas més.
Moltes gràcies.

Clara Lazaro Poveda dijo...

Bona nit a tothom!

La veritat és que la xerrada va estar molt bé perquè encara que ja havia sentit parlar dels viatges solidaris, mai havia escoltat l'experiència des de les pròpies persones que participen en aquests projectes.
Per tant, considere que els tres ponents van estar força interessants i, almenys a mi, me vingueren moltes ganes d'anar-hi algun cop: crec que són unes activitats molt constructives i deurien estar més fomentades per la societat.

Amb tot això, m'acomiade fins demà, a l'última d'aquestes conferències tan enriquidores i felicitar als organitzadors.


Clara Lazaro Poveda

Ruben ALARCON LOPEZ dijo...

Una vegada més estic molt satisfet amb la xerrada de "turisme solidari". Si més no, aquesta em va cridar l'atenció des del moment que la vaig veure anunciada en el guió de xerrades. Es tracta d'un tema d'absoluta actualitat, el qual el tinc especial interès. Considero que el turisme solidari s'ha de promoure per tal que les societats més necessitades tinguin l'oportunitat de tirar cap endavant. D'aquesta forma, el turista pot rebre una doble compensació: per un costat, la sensació d'haver desconectat de la rutina i tenir unes vacances, i per l'altre costat, tornar a casa seva amb l'orgull d'haver pogut ajudar en el projecte involucrat.

Ruben ALARCON LOPEZ

Clara Blanch Borràs dijo...

La darrera xerrada va ser força enriquidora, si més no per a mi.
Personalment, no havia sentit a parlar del "turisme solidari" propiament dit, ja que si que a tots ens sonen els termes ONGs, ajudes humanitàries als països del tercer món, apadrinar, etc...però m'ha semblat que això té un punt diferent.
Trobo que requereix valor i conscienciació prèvia perquè es tracta d'ajudar des de dins, amb implicació i sense fer-se imprescindible (quelcom dificil), i això és tot un projecte social. Una experiència que obre els ulls a qui la realitza.

Mireia García Batanero dijo...

Bones!

La xerrada passada em va resultar molt interessant, al igual que les anteriors. M'agradaria tornar a felicitar als ponents i als organitzadors, que estan fent una molt bona feina.

Els ponents van saber donar una visió general, vista des de diferents punts de vista.
Estic d'acord amb l'Iván quan diu que aquest turisme solidari s'ha de prendre seriosament i no fomentar indiscriminadament a la gent a anar-hi. Ho ha de fer la gent que realment pugui aportar alguna cosa a la gent d'allà, i no pas perjudicar-los amb estímuls negatius. Perquè, com molt bé ha dit l'Iván, hi ha persones que viatgen per mirar com viu la gent del tercer món i pensar que ells tenen sort de no viure allà. I això és molt negatiu.

Responent a la pregunta que deixava, crec que turisme sí, però amb matisos (no al foment indiscriminat i sí a l'ajuda positiva i sincera!)

Com a conclusió trec que el turisme solidari pot arribar a resultar molt interessant però que s'ha de fer de manera constructiva, que puguis anar a ajudar de debò (i no solament a curiosejar com s'ho fan per poder subsistir els africans).

En fi, Salut i Cooperació.

Mireia García Batanero

Laia Ferrer Caballé dijo...

Em repetiré, però s’ha de felicitar als tres ponents i als organitzadors de la xerrada, perquè ha estat molt interessant i enriquidor.
Sincerament no tenia coneixements sobre aquest tema, per tant hi he tret molt de profit.
Crec que és una molt bona idea per conèixer la situació de certs països i poder-los ajudar, encara que ens sembli que els podem ajudar poc. Si aquets viatges ens consciencien de la pobresa que hi ha arreu del món i ens fan actuar d’alguna manera per intentar millorar-ho o pal•liar-ho, ja ens hem de sentir satisfets.
Això si, sempre s’ha d’estar disposat a ajudar, per tant un ha d’estar preparat, si es necessari ha de tenir una preparació important abans d’enfilar-se a aquets projectes.
Laia Ferrer Caballé (4t medicina)

Anónimo dijo...

Hola, sóc Ivo Vives (com sempre, a última hora).

Em va semblar un tema molt interessant el de la xarrada i que, a més, m'havia plantejat molts cops buscar informació.

Apa, fins aquesta vesprada

Salut

Maria Llobet dijo...

Hola a tots!

La xerrada va ser interessant i em va mostrar l'altra manera de fer turisme...

El "turisme solidari" pot ser beneficiós per nosaltres mateixos, com a persones, per valorar totes les coses que tenim cada dia i no ens n'adonem, és una manera d'entendre a nivell personal les mancances de quasi 3 quartes parts de la población mundial... Encara que si només és "turisme", l'aportació serà molt curta. Estaria bé que fos més coneguda aquesta opció, encara que pel que sembla va en augment.

Moltes gràcies per la xerrada i fins la pròxima!!!

Gemma Castillo dijo...

Hola a todos!!

Creo que ha sido una de las últimas charlas que más me ha gustado. Creo que los tres ponentes nos dieron una visión distinta del "turismo solidario": son tres organizaciones que colaborán en países con culturas muy distintas (como Marruecos y Paraguay)y ejercen labores distintas pero todas ellas a ayudar a las necesidades concretas de cada comunidad.
También tengo que decir que la filosofía de "turismo solisario" que menos me gustó fue la de Setem. No acabo de entender que tipo de turismo solidario es viajar únicamente un mes en vacaciones de familía para alojarse todos en casa de una autoctono. Tampoco nos explicaron cual es el verdadero rol del turista una vez en el país, ni en que pueden ayudar a la comunidad(a parte claro de la parte puramente económica).Además, si durante ese mes tienen programado ir visitando distintos proyectos que se hacen por la zona no creo que tengan tiempo de involucrarse 100% en ninguno de ellos.

Gemma Castillo Grima

Elena Manubens dijo...

Hola a tots!
Coincideixo amb l'opinió de tothom, va ser una xerrada molt interessant, sobretot perque després de totes les que hem fet, se'ns han proposat una de les maneres que tenim a l'abast per intentar aportar el nostre granet de sorra. Com que el tema de "turisme solidari" ja ha estat molt comentat, m'agradaria introduir una altra petita idea. En comptes de turisme, una opció seria fer "estudis solidaris". M'agradaria que des de la universitat s'organitzessin estades a països que poguéssin treure profit de l'entusiasme i les ganes que he vist que hi ha entre molts dels participans a aquestes sessions.

Elena Manubens

Anónimo dijo...

Hola a tots!!!
Un cop més felicitar per la xerrada. Crec que va ser molt útil per definir exactament què és el turisme solidari i què es pot esperar un al realitzar-ho. A Un dels aspectes que vaig trobar més interessants és el fet que anar a allà no significa "anar a salvar el mòn" sinò ajudar a millorar la vida de les persones d'allà, en la mesura que sigui possible.

Marta Campos Vall
4rt de medicina

Anónimo dijo...

helllllllllllllooooooooooo ya he firmao!!!jajaja XDXDXD darme mis créditos !!!

Eva Torres Moreno dijo...

Hola!!
Una altra xerrada tan interessant com les anteriors, felicitats!
Aquesta xerrada em va agradar molt ja que no coneixia aquest tema i crec que es una forma diferent d'entendre el turisme.
Tot aquest tema va quedar molt ben reflectit en les intervencions dels ponents.
Crec que el turisme solidari aporta
coses positives i caldria fomentar-lo més,crec que és un fet positiu que t'ajuda a prendre consciència de la realitat de moltes situacions.
Gràcies!