18/4/08

Debat: ONGs

S'obre aquesta entrada per continuar el debat de la darrera sessió.

15 comentarios:

Anónimo dijo...

Hola de nou!

Tema interesant el d'aquesta xerrada, i crec que ha servit tambe per entendre una mica millor el paper que juguen les diferents ONGs, com s'organitzen, etc.

Crec que la clau es entendre la especificitat en la tasca de cada ONG i del treball que poden arribar a desenvolupar en cas de guerres, refugiats, catastrofes naturals...que ha de ser concret i util.

Es cert que son els governs d'aquests paisos els que haurien de preocupar-se de destinar recursos, pero com be van dir, o be es el propi govern el problema o be esta focalitzant-se en un sol problema (per exemple, una guerra) i deixa de banda altres problemes "menors" (que hi hagi epidemies de diarrees que puguin matar milers de persones, per exemple).

La tasca de les ONGs es necessaria.

Maribel Yague

Anónimo dijo...

Hola a tots!

Primer felicitar als organitzadors per les xerrades d’aquest curs.

En aquesta darrera conferència em vaig adonar que anar al tercer món a cooperar no és tant bonic com pot semblar des dels països desenvolupats. Vaig se conscient que abans d’anar de voluntari a un país cal tenir uns requisits, una formació i un coneixement del terreny. A més, vaig sortir de la conferència pensant que perquè la cooperació sigui efectiva, una part de l’esforç ha de veure’s recolzat pel govern els països on es du a terme aquesta cooperació, perquè al final de tot, la política juga el paper més important en el govern dels països.
Tot i això, la cooperació continua sent imprescindible.

Fins la propera!

Anna Camós

Anónimo dijo...

(Ivo Vives Beltran)

Bon dia i bona hora a tothom!

Com de costum en aquest cicle de xarrades, el tema a més d'interessant ha sigut molt profitós. No hi ha res millor per entendre els entrebancs que han de suportar les ONGs per dur a terme la seua tasca, els problemes logístics als quals s'enfronten, la manca de recursos... com l'experiència en primera persona d'un dels que va ser dels màxims responsables de Metges sense Fronteres a Espanya.

Com molt bé va dir, les ONGs estan per denunciar, per tornar a la memòria problemes deixats de banda, oblidats, descuidats; a voltes expressament, perquè no interessen, d'altres no.
Qui de veritat té la responsabilitat i els recursos per resoldre'ls són els problemes són els diferents governs.

Mentre els governants miren cap una altra banda, els problemes seguiran ahí, malgrat l'actuació (absolutament necessària) de les ONGs.

Una mica desil·lusionat, m'acomiade.

Salut i cooperació

Anónimo dijo...

Holaaaaaaa a tots!!!

Espero que us agradés la xerrada i que fos molt profitosa, a mi em va encantar però vaig trobar a faltar una mica informació sobre ONG's de suport al desenvolupament i la manera de col·laborar-hi.

Em va sorprendre bastant els cursets de formació que cal fer per participar a metges sense fronteres i que segur que en altres llocs també es requereixen. Jo sempre havia pensat que qualsevol persona voluntària, amb ganes de treballa i ajudar era necessària.

Cal recolzar la feina de les ONG's i saber molt bé en el que es basa cadascuna i en quines situacions actuen.

Ens veiem a la propera xerrada.

Laura Company Ardila

Anónimo dijo...

Hola un altre cop!

Primer de tot tornar a felicitar a tots aquells que fan possible totes aquestes xerrades.

Respecte el tema que es va tractar, crec que les ONGs juguen un paper molt important per dur a terme determinades tasques que ajudin a les poblacions amb menys recursos, però és evident que aquestes organitzacions no són la solució als problemes, sinò que hem de buscar més enllà, ja que les ONGs solament estan presents en els llocs on falla alguna "cosa".

Tot i que la veritable solució serien arreglar aquestes "coses" (governs, infraestructures...), és inegable que duen a terme un paper molt important, llevat casos puntuals negatius com el cas l’Arca de Zoé. Per això crec que la seva tasca és necessària i els hem de recolzar, sempre informant-nos previament de la tasca que realitza cadascuna.

Fins la pròxima!

Anónimo dijo...

Hola a todos!!

La verdad es que esta charla me hizo entender el importante papel que juegan las ONGs en países en los que ha tenido lugar una guerra o que han sufrido una catástrofe.

Con el gran número de ONGs que hay, y dándose el hecho de que últimamente se han destapado algunas que jugaban con el dinero aportado por las personas, creo que es interesante descubrir a través de estas charlas que hay ONGs que de verdad cumplen con su cometido: ayudar a los que más lo necesitan.

Por último, me gustaría hacer incapié en lo que ya se discutió a lo alrgo de la sesión: las ONGs son muy útiles para ayudar en casos de emergencia, o para hacer presión en determinados momentos sobre un gobierno; pero ellos sólos no pueden cambiar las cosas tal y como están, son los gobiernos de todos los países los que tienen que poner bastante de su parte.

De nuevo, muchas gracias a la organización y hasta la próxima,

Carla

Anónimo dijo...

Hola!!!

Aquesta xerrada tenia un objectiu clar sota el meu punt de vista i era presentar la realitat de les ONGs i crec que vaig descobrir coses que no m'imaginava. Per exemple, l'especificitat dels voluntaris. Jo no sabia que calia la preparació i que per exemple en el cas dels metges només anaven els que realment necessitaven i l'especialitat que és necessària. Va ser una sorpresa grata veure que l'organització és tan bona i que realment només utilitzen allò que és realment útil.

També crec que una cosa és certa i que el paper de les ONGs és molt més útil que només col·laborar en els períodes de les catastrofes. Molts cops hi ha altres necessitats més urgents i això no se li dóna importància perquè l'interés mediàtic que s'ha donat ha estat més escàs i la gent desconeix els problemes i les accions de les ONGs per desinterés.

I com sempre acabar amb la idea de que els governs haurien de fer molt més del que fan...

Anónimo dijo...

hola a tots! molt interesssant la xerrada de l'altra dia.

m'agradaria destacar una part de la xerrada amb la que vaig estar molt d'acord: el fet de que la get només pensa en col·laborar amb una ONG quan ariba nadal o bé quan hi ha alguna tragèdia important en algun país del món, del que potser és el primer cop que senten parlar. la cooperació ha de ser un fet continu, ja que això és el que permetria ficar mà a conflictes oblidats que també necessiten ajudes.

Lidia Paino

Anónimo dijo...

Hola sóc el marc Grifell i he de dir que la xerrada em va fer veure una realitat nova sobre la cooperació internacional. Ara potser tinc una visió menys idealitzada i bonica sobre el que significa i aconsegueix la cooperació internacional.

gRÀCIES

Anónimo dijo...

hola

Penso que la xerrada fou força interessant tot i que una vegada més m'hagués agradat coneixer més el paper dels metges i amb què s'hi troben, quins recursos tenen, com se'n surten... perque seria molt interessant de cara al futur...
Encara que em va sorprendre molt saber tot el que es requereix per formar-ne part d'una ONG, no ho hagués dit mai i per una banda penso que és molt adequat però per altra s'estàn tancant portes quan el que fa falta es obrir-les al màxim.

salutacions A. TRUJILLO

Anónimo dijo...

Hola,
personalment crec que és molt important que s'estableixin uns criteris específics per seleccionar els components d'un projecte concret i que es requereixi professionalitat i experiència. Un col·laborador d'un projecte pot no cobrar, però no per això se li ha d'exigir menys... L'objectiu dels projectes (i aquí no em posiciono en si és o no és el que realment es necessita per al desenvolupament) és el desenvolupament o intentar solucionar el problema en el lloc de destí, no el permetre que qualsevol persona amb voluntat i ganes d'ajudar pugui aconseguir el seu desig.

Anónimo dijo...

(Sara Sagué Bravo)

Bones a tothom!

La darrera xerrada a mi també em va semblar molt interessant, com totes les anteriors. Trobo que els temes q seleccioneu els organitzadors estan molt ben escollits i són molt apropiats. A més a més, aquest darrer tema era potser un dels q més esperàvem, donat que és on precisament podríem ajudar en un futur els estudiants de Medicina.

Una de les coses que em va fer pensar la xerrada va ser la importància q ha de tenir la transparència dels fons monetaris q rebin les ONGs. El ponent va comentar el cas de "Intervida", i jo personalment vaig ser una de les "afectades". El q més em va entristir d'aquesta situació va ser, no només q no arribessin aquests diners als nens apadrinats sinó també el gran dany q va ocasionar aquesta notícia a la resta d'ONGs. Ja q, si bé ja és minoritari el col·lectiu q hi col·labora, si més no, amb aportacions esporàdiques; amb aquesta "corrupció" encara es redueix més.

Tot i així, és molt elogiable i necessària la solidària acció q desenvolupen la majoria d'elles i encara ho és més considerant infinits entrebancs amb q es troben.

Sara Sagué Bravo

Anónimo dijo...

Hola a tots!!!!

Ha estat una de les millors conferències per mi perque m'ha ajudat a tenir una visió més realista sobre les ONGs.

Me n'he adonat de les limitacions que tenen i de totes les dificultats que han de superar. Està clar que les ONGs no estan per solucionar tots els problemes del món, ni poden, ni és la seva funció.

Les ONGs estan per denunciar problemes, pero està clar que per solucionar-los es necessita molt més que una bona intenció, s'ha de denunciar, canviar l'opinió pública obligant així als governs a posar mitjans i sobretot a que evitin les traves que suposa la política.

Catalina Moyá

Anónimo dijo...

Hola a totes i a tots!!!!

He llegit que molts de vosaltres coincidiu en que aquesta xerrada us ha servit per tenir una nova visió de les ONGs, mes real, mes conscient, mes responsable.

A mi també m’agradaria fer incís en aquesta qüestió ja que per mi aquesta xerrada també a suposat un nou punt de vista i la veritat és que penso que es necessari per poder entendre el paper de les ONGs ens els diferents conflictes del món.

Felicitats.

Clara Padró Casas

Anónimo dijo...

Hola a tots!

Bé, aquest és potser el tema que més engloba la resta de funcions que es poden fer en països necessitats.
Crec que les ONGs són sense dubte les que fan més per aquells que ho necessiten, i és trist veure que en comparació, la majoria d'accions que realitzen les fan gràcies a aportacions de persones anònimes i no pas amb ajuda dels governs. Tot i així, crec que els ciutadans hem de ser conscients de la situació que viuen altres persones i fer el màxim possible per part de cadascú.

SALUT

Sara Bertolín Triquell